Pască cu smântână
Delicată, cremoasă și puțin diferită de varianta cu brânză, pasca cu smântână e o alegere rafinată.

Ingrediente
400 g făină
300 g unt moale
150 g zahăr
3 gălbenușuri
1 linguriță coajă rasă de lămâie
1 pliculeț zahăr vanilat
1 praf de sare
Pentru umplutură
800 g smântână grasă
8 ouă
6 linguri făină
4 linguri griș
150 g zahăr
50 g stafide
1/2 linguriță esență de vanilie
1 praf de sare
1 gălbenuș bătut cu 1 lingură de lapte, pentru uns
Mod de preparare
Pentru aluat, cerni făina și o amesteci cu untul, adaugi, pe rând, restul ingredientelor și frămânți un aluat moale și omogen. Îl întinzi într-o tavă rotundă și tapetată, inclusiv pe margini, lăsând mijlocul gol, ca un castron.
Pentru umplutură, separi albușurile de gălbenușuri. Freci gălbenușurile cu zahărul până obții o cremă, adaugi smântâna, esența și bați încontinuu, omogenizezi și încorporezi pe rând, lingură cu lingură, făina și grișul. Bați albușurile spumă cu sarea și le încorporezi în amestec. Omogenizezi, adaugi stafidele și o răstorni în tavă, peste aluat.
Dai pasca la cuptorul încins în prealabil și o ții până când se rumenește uniform și aluatul este copt.