Plăcintă cu morcovi
Plăcinta cu morcovi este o variantă delicioasă și surprinzător de gustoasă a plăcintei tradiționale.
Ingrediente
Pentru umplutură
1 kg morcovi
2 linguri griș
100 g zahăr
1-2 lingurițe scorțișoară
Pentru aluat
250 g făină
1/2 pliculeț drojdie uscată
125 ml apă
1/2 lingură zahăr
1 praf de sare
Pentru glazură
2 albușuri, ținute la temperatura camerei
250 g zahăr pudră
zeama de la 1 lămâie
1 praf de sare
fulgi de cocos, pentru decor
Mod de preparare
Speli, cureți morcovii, îi pui la fiert, apoi îi pasezi cu blenderul vertical și îi lași deoparte.
Pentru aluat, amesteci făina cu drojdia, apa, sarea și zahărul, frămânți aluatul și-l lași la dospit 30 de minute.
Amesteci morcovii cu zahărul și cu scorțișoara.
Întinzi din aluat trei foi subțiri, așezi prima foaie într-o tavă dreptunghiulară, tapetată, presari puțin griș și întinzi jumătate din cantitatea de morcovi. Pui peste ea cealaltă foaie, o dai cu griș, întinzi iar morcovi, pui ultima foaie și o înțepi din loc în loc. Bați oul și ungi cu el aluatul. Dai tava la cuptorul încins 45 de minute, la foc mediu.
Pentru glazură, cerni zahărul. Bați spumă tare albușurile cu sarea, apoi, în ploaie, adaugi zahărul și zeama de lămâie. Omogenizezi și decorezi plăcinta cu fulgi de cocos și o ții la rece până în momentul servirii.