Prăjitură cu prune, crumble și suc de fructe

Iată o rețetă simplă pentru prăjitură cu prune, crumble și suc de fructe, un desert perfect pentru sezonul prunelor.

prajiura cu crumble si prune jpg

Ingrediente

Pentru aluatul dospit:

450 g făină albă

7 g drojdie uscată

50 g zahăr

200 ml lapte vegetal

50 ml suc de fructe Giusto

80 g unt

1 praf de sare

1 linguriță extract de vanilie

Pentru umplutură

800 g prune fără sâmburi, tăiate jumătăți

100 ml suc de fructe Giusto

1-2 linguri zahăr brun

1 lingură amidon de porumb

1 linguriță scorțișoară

Pentru crumble:

150 g făină

80 g zahăr brun

100 g unt rece, cuburi

Mod de preparare

Activezi drojdia – încălzești ușor laptele împreună cu sucul (200 ml lapte + 50 ml de suc de fructe Giusto). Amesteci drojdia cu o lingură de zahăr și câteva linguri din lichidul călduț. Lași 10 minute până se activează.

Într-un bol mare, cerni făina, adaugi sarea, restul de zahăr, untul topit, vanilia și maiaua cu drojdie. Frămânți un aluat moale și elastic. Dacă e prea lipicios, mai adaugi puțină făină. Acoperi bolul și lași aluatul la dospit o oră, până își dublează volumul.

Amesteci prunele cu 100 ml de suc de fructe Giusto, zahărul brun, scorțișoara și amidonul. Le lași deoparte 10 minute să absoarbă aromele.

Pentru crumble, amesteci făina, zahărul brun și untul rece cu vârful degetelor până obții firimituri mari. Întinzi aluatul dospit într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Așezi prunele cu partea tăiată în sus, torni ușor lichidul rămas din bol peste ele, care se va îngroșa în cuptor datorită amidonului. Presari crumble-ul deasupra.

Lași prăjitura 15 minute să se odihnească în tavă, apoi o coci în cuptorul preîncălzit la 35-40 de minute, până e rumenită și crumble-ul crocant. O lași să se răcească, apoi o tai pătrate.