Re┼úet─â tradi┼úional─â de papana┼či. Secretul dezv─âluit de o gospodin─â din Bucovina

3 shutterstock 1098286757 jpg jpeg

Nu exist─â rom├ón care s─â nu iubeasc─â papana┼čii, ├«ns─â ast─âzi ├«┼úi propunem s─â descoperi re┼úeta tradi┼úional─â de papana┼či, ├«ntruc├ót o gospodin─â din Bucovina a dezv─âluit secretul preg─âtirii lor.

Ingrediente necesare pentru a preg─âti papana┼či: - 1 kg br├ónz─â gras─â de vaci - 50 g zah─âr - 7 ou─â - o lingur─â ras─â de bicarbonat - o lingur─â de zeam─â de l─âm├óie - un plic de zah─âr vanilat - un v├órf de cu┼úit de sare - 200 g f─âin─â (plus 1-2 linguri) - 300 g sm├ónt├ón─â - 200 g dulcea┼ú─â - 100 g zah─âr pudr─â (preferabil vanilat) - 500-700 ml ulei pentru pr─âjit Cite┼čte ┼či: Minicheesecake cu smochine

Minicheesecake cu smochine

Primul pas pe care trebuie s─â-l faci pentru a preg─âti papana┼či este s─â cerne┼úi bine f─âina, iar apoi s─â amesteca┼úi br├ónza de vaci cu zah─ârul, ou─âle, sarea, zah─ârul vanilat ┼či bicarbonatul stins cu zeam─â de l─âm├óie.

Ad─âuga┼úi ┼či cele 200 de grame de f─âin─â ┼či coaja de l─âm├óie, dup─â care amesteca┼úi bine. ├Än cazul ├«n care e necesar,  ├«n func┼úie de densitatea br├ónzei, mai ad─âuga┼úi 1-2 linguri de f─âin─â.

Trebuie s─â ob┼úine┼úi un aluat moale, dar care s─â se desprind─â de pe m├óini (pute┼úi ad─âuga ├«n compozi┼úie ┼či 2-3 lunguri de ulei), iar apoi este indicat s─â pune┼úi restul de ulei la ├«ncins ├«ntr-o tigaie sau crati┼ú─â ad├ónc─â.

Pe o suprafa┼ú─â de lucru curat─â ┼či uscat─â, pudra┼úi f─âina, iar apoi ├«mp─âr┼úi┼úi aluatul ├«n 10-12 linguri pentru papana┼či ┼či 10-12 linguri┼úe pentru capacul rotund al acestora.

Pudra┼úi-v─â m├óinile cu f─âin─â, iar apoi forma┼úi cele opt discuri ┼či tot at├ótea bilu┼úe. Trece┼úi degetul ar─ât─âtor prin f─âin─â ┼či ├«nfige┼úi-l ├«n discul de coc─â. Roti┼úi circular degetul pentru a ob┼úine un orificiu central ├«n aluat.

├Än uleiul ├«ncins, la temperatur─â mic─â, rumeni┼úi c├óte 2 papana┼či deodat─â ÔÇô ├«n func┼úie de dimensiunea vasului de pr─âjire ÔÇô ┼či tot at├ótea bilu┼úe, pe ambele p─âr┼úi.

Reţetă chef Liviu Lambrino: Millefeuille cu fructe

├Än mod normal, papana┼čii se pr─âjesc cam 4-5 minute fiecare. Acest timp depinde de m─ârimea papana┼čilor ┼či de nivelul uleiului din vasul de pr─âjire. Este foarte important ca focul s─â fie mic pentru ca papana┼čii s─â nu se pr─âjeasc─â doar la suprafa┼ú─â ┼či s─â r─âm├ón─â cruzi ├«n mijloc.

Scoate┼úi papana┼čii, pe m─âsur─â ce sunt pr─âji┼úi, ┼či pune┼úi-i la scurs de excesul de gr─âsime pe un prosop de h├órtie. Mai ├«nt├ói, ve┼úi scoate bilele pentru c─â, fiind mai mici, se vor face primele.

Papana┼čii se servesc cu sm├ónt├ón─â ┼či cu dulcea┼ú─â, dar ┼či cu zah─âr pudr─â.

FOTO: Shutterstock



Recente

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Cl─âtite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet ra╚Ť─â fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg
zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg