Pentru Liviu Lambrino, aventura culinară a început la concursul „Masterchef“. După 2 ani de radio şi 18 ani de publicitate, el s-a orientat către gastronomie şi a terminat o şcoală de bucătari. Recunoaşte că este „autodidact“, citeşte tot ce apare nou în domeniu şi este la curent cu cele mai noi tehnici de gătit. Liviu Lambrino vă propune un desert fin din bucătăria franceză: millefeuille cu fructe de sezon.

 

Ingrediente

  • 1 pachet foi fine de plăcintă
  • 100 g unt

Pentru cremă

  • 4 gălbenuşuri
  • 375 ml smântână lichidă
  • 4 linguri de zahăr
  • 1 ½ linguri amidon
  • 1 păstaie de vanilie
  • fructe de sezon

 

Încingi cuptorul. Întinzi o hârtie de copt într-o tavă, topeşti untul şi, cu o pensulă fină, ungi foile de aluat cu unt, lăsat să se răcească, suprapui 2-3 foi, le aşezi în tavă, le tai dreptunghiuri, apoi le acoperi cu o altă hârtie de copt, apoi o tavă, ca să se facă sub greutate şi le coci 6-7 minute. Dacă nu sunt rumenite le mai ţii 1 minut.

Între timp, faci crema. Freci gălbenuşurile cu zahărul şi cu amidonul până devin o cremă albă. Pui la fiert smântâna cu păstaia tăiată, iar când începe să fiarbă opreşti focul şi laşi 2 minute la răcorit. Încorporezi, în fir subţire, smântâna în gălbenuşuri, amestecând în mod constant, pentru a se răci, şi astfel încât să nu se gătească gălbenuşurile. Integrezi doar 2/3 din smântână, apoi torni toată compoziţia peste smântâna care a mai rămas, aşezi la foc mediu, şi amesteci până se îngroaşă crema. Dai deoparte, o strecori şi o acoperi cu o folie, ca să nu prindă pojghiţă.

Pui crema într-un poş, aşezi un dreptunghi de aluat, cremă, fructe de sezon (afine, zmeură), iar foaie, cremă şi fructe. Decorezi cu zahăr pudră.

Text: Maria Belu

FOTO: shutterstock

Loading...