Ruladă cu mac Baigl

Printre primii care au sesizat potenţialul culinar al seminţelor de mac au fost vechii egipteni, care le amestecau cu miere, iar în Grecia secolului al II-lea era populară o pâine asezonată cu mac.
Ingrediente
Pentru aluat:
500 g făină
250 g unt
2 gălbenușuri
1 lingură zahăr pudră
150 g smântână, la temperatura camerei
20 g drojdie
1 gălbenuș, pentru uns
1 praf de sare
Pentru umplutură:
200 g semințe de mac râșnite
150 ml apă
50 g stafide
200 g zahăr pudră
coaja rasa de la o lamâie
zeama de la o lămâie
Mod de preparare
Adaugi în smântână drojdia și zahărul pudră și amesteci. Într-un castron mare, cerni făina, adaugi untul tăiat cubulețe, praful de sare, gălbenușurile bătute bine, smântâna și frămânți până obții un aluat fraged. Acoperi castronul cu folie alimentară și-l dai la frigider peste noapte.
Pentru umplutura de mac, pui apa la fiert și adaugi zahărul pudră, coaja rasă și zeama de lămâie, apoi macul și stafidele, și amesteci bine. Oprești focul și lași umplutura la răcit.
Scoți aluatul de la frigider și-l împarți în două părți egale. Pudrezi blatul de lucru cu făină și întinzi aluatul sub formă de dreptunghi, nu foarte groasă.
Umpli fiecare parte de aluat cu umplutură de mac, le rulezi ușor, având grijă să nu iasă din umplutură, le așezi în tava de copt și le dai deoparte 30 de minute.
Înțepi ruladele cu o scobitoare din loc în loc, le ungi cu gălbenuș și le dai la cuptor 40 de minute. Le controlezi periodic, iar dacă încep să se rumenească prea repede, le acoperi cu o hârtie de copt.
Oprești cuptorul și lași ruladele la răcit înainte de a le felia.