Semilună cu mere

1365781971 6676semiluna 20cu 20mere jpeg

Ingrediente: 6-8 mere, 20 g margarină sau unt, 10 linguri zahăr, 6 ouă, 3 linguri ulei, 1 pliculeţ praf de copt, 6 linguri făină, 6 linguri lapte sau apă, 500 ml frişcă

Pentru sirop: 1/2 cană zahăr, 800 ml apă, 1 fiolă esenţă de rom, bombonele decorative

Mod de preparare:Număr porţii: 6 Timp de preparare: 90 min Dificultate: medie

Cureţi merele de coajă şi de seminţe, le tai în felii şi le aşezi într-o cratiţă una lângă alta. În locurile rămase goale, pui câte o bobiţă de margarină şi presari patru linguri cu zahăr. Dai cratiţa la cuptor până când merele se în moaie.

Între timp, baţi şase albuşuri spumă tare cu şase linguri de zahăr. Adaugi gălbenuşurile treptat, şase linguri de lapte sau de apă, uleiul, praful de copt şi făina. Când merele s-au înmuiat, torni pandişpanul peste ele. Coci aproximativ 40 de minute. Caramelizezi 1/2 de cană de zahăr şi stingi cu 800 ml de apă. Adaugi la sfârşit esenţa de rom.

Când pandişpanul este copt, torni siropul caramel peste el şi mai laşi la cuptor 5 minute ca să se însiro peze, după care răstorni blatul pe un platou potrivit pe gura cratiţei. După ce se răceşte foarte bine, îl tai în do uă semiluni, îmbraci ambele bucăţi cu frişcă şi ornezi după preferinţă cu bombonele.

Doiniţa, Suceava