Tartă cu cremă de vanilie

Tarta cu cremă de vanilie este perfectă pentru ocazii speciale sau pur și simplu pentru zilele în care vrei ceva dulce, dar rafinat.

tarta cu crema de vanilie jpg

Ingrediente

Pentru aluat

250 g făină

1 gălbenuș

40 ml apă foarte rece

125 g unt rece

Pentru umplutură

3 gălbenușuri

100 g zahăr

2 linguri amidon

300 ml lapte

30 g unt

1 linguriță esență de vanilie

200 g mascarpone

Mod de preparare

Pentru aluat, amesteci rapid, cu degetele, untul cu făina, până obții un aluat nisipos. Adaugi gălbenușul, amesteci, apoi torni în fir subțire apa și continui să frămânți, până când obții un aluat dens și mătăsos. Îl strângi în formă de bilă, îl înfășori în folie alimentară și îl dai la frigider cel puțin 30 de minute.

Scoți aluatul de la rece și îl întinzi, inclusiv pe margini, într-o tavă de tartă tapetată. Îl înțepi din loc în loc și îl dai la cuptorul încins, până devine auriu.

Pentru cremă, amesteci zahărul cu amidonul, adaugi gălbenușurile bătute separat și laptele în fir subțire, amesteci și așezi vasul pe foc. Îl ții, amestecând constant, până când crema capătă consistența unei budinci. O iei de pe foc și adaugi esența de vanilie. O răstorni într-un bol, încorporezi untul, o acoperi cu folie și o lași să se răcească.

Încorporezi în crema de vanilie brânza mascarpone și umpli coaja de tartă, apoi dai totul la frigider câteva ore. Decorezi după imaginație.