Tartă cu cremă de vanilie
Tarta cu cremă de vanilie este perfectă pentru ocazii speciale sau pur și simplu pentru zilele în care vrei ceva dulce, dar rafinat.

Ingrediente
Pentru aluat
250 g făină
1 gălbenuș
40 ml apă foarte rece
125 g unt rece
Pentru umplutură
3 gălbenușuri
100 g zahăr
2 linguri amidon
300 ml lapte
30 g unt
1 linguriță esență de vanilie
200 g mascarpone
Mod de preparare
Pentru aluat, amesteci rapid, cu degetele, untul cu făina, până obții un aluat nisipos. Adaugi gălbenușul, amesteci, apoi torni în fir subțire apa și continui să frămânți, până când obții un aluat dens și mătăsos. Îl strângi în formă de bilă, îl înfășori în folie alimentară și îl dai la frigider cel puțin 30 de minute.
Scoți aluatul de la rece și îl întinzi, inclusiv pe margini, într-o tavă de tartă tapetată. Îl înțepi din loc în loc și îl dai la cuptorul încins, până devine auriu.
Pentru cremă, amesteci zahărul cu amidonul, adaugi gălbenușurile bătute separat și laptele în fir subțire, amesteci și așezi vasul pe foc. Îl ții, amestecând constant, până când crema capătă consistența unei budinci. O iei de pe foc și adaugi esența de vanilie. O răstorni într-un bol, încorporezi untul, o acoperi cu folie și o lași să se răcească.
Încorporezi în crema de vanilie brânza mascarpone și umpli coaja de tartă, apoi dai totul la frigider câteva ore. Decorezi după imaginație.