Tartă cu struguri

tarta cu struguri jpg

Un deliciu cu care merită să te răsfeţi. Fie negri, fie albi, strugurii revigorează orice desert.

Ingrediente

300 g boabe de struguri albi

zahăr pudră, pentru decor

Pentru blat:

250 g făină

1 gălbenuș

40 ml apă foarte rece

125 g unt rece

Pentru cremă:

500 ml lapte

250 g zahăr

2 linguri amidon

2 linguri făină

1 pliculeț zahăr vanilat

6 gălbenușuri

2 linguri nuci măcinate

1 praf sare

Mod de preparare

Pentru blat, amesteci rapid, cu degetele, untul cu făina până obții un aluat nisipos. Adaugi gălbenușul, amesteci, apoi, în fir subțire, apa și continui să frămânți până când obții un aluat dens și mătăsos. Îl strângi într-o bilă, îl înfășori în folie alimentară și îl dai la frigider.

După o oră, îl scoți, îl întinzi pe blatul de lucru dat cu făină, apoi îl așezi într-o tavă de tartă tapetată, îl înțepi din loc în loc și dai tava la cuptor până se rumenește frumos coaja de tartă.

Între timp, prepari crema. Pui într-un vas laptele cu zahărul, așezi pe foc și amesteci până se topește, apoi dai vasul deoparte să se răcorească. Separat, freci gălbenușurile cu sarea, adaugi amidonul, făina, zahărul vanilat, bați bine ca să nu se formeze cocoloașe, apoi torni, în fir subțire, laptele. Omogenizezi, așezi din nou vasul pe foc și îl ții, amestecând constant, până se îngroașă. Îl dai de pe foc, îl lași să se răcorească și încorporezi miezul de nuci.

Răstorni în coaja de tartă crema, apoi așezi boabele de struguri spălate și scurse bine, presari zahăr pudră și o dai la rece până în momentul servirii. Decorezi tarta cu zahăr pudră.