Tartă tropeziană cu portocală

tarta tropeziana jpg

Dacă îţi plac dulciurile, atunci cu siguranţă îţi va plăcea această reţetă delicioasă de tartă tropeziană cu portocală.

Ingrediente pentru tartă tropeziană cu portocală

Pentru aluat:

300 g făină

50 ml lapte integral

50 g zahăr

3 ouă mari

5 g sare

115 g unt (82% grăsime)

12 g drojdie proaspătă

1 lingură apă de flori de portocal

coaja rasă de la 1 portocală bio

1 gălbenuș, pentru uns

50 g zahăr granulat

Pentru sirop:

200 ml apă

50 g zahăr vanilat

1 lingură apă de flori de portocal

Pentru cremă:

120 g zahăr

50 ml smântână lichidă (30% grăsime)

100 ml zeamă de portocală

3 gălbenușuri

35 g făină

200 g frișcă bătută

Mod de preparare tartă tropeziană cu portocală

Mixezi ouăle cu sarea, zahărul și coaja rasă de portocale. Torni laptele, apa de flori de portocal, adaugi făina cernută și drojdia fărâmițată și frămânți. Adaugi untul moale, cubulețe, în 3 tranșe și continui să frămânți. Când aluatul e omogen și elastic, îl pui într-un bol uns cu ulei, îl acoperi cu folie alimentară și îl lași o oră și jumătate.

Presari masa cu făină și frămânți aluatul ușor, cât să scoți aerul din el. Întinzi cu un sucitor o foaie mai groasă și o pui într-o formă rotundă cu diametrul de 22-24 cm, tapetată cu hârtie de copt. Lași din nou la dospit o oră, iar în ultimele 15 minute preîncălzești cuptorul la 180 °C. Ungi cu gălbenuș bătut, presari zahărul granulat și dai la cuptor 25-30 de minute, până trece testul scobitorii. Când e gata, o lași la răcit, apoi o tai în două, pe orizontală.

Amesteci cu un tel făina cu zahărul și cu gălbenușurile. Torni smântâna lichidă în fir subțire, amestecând să nu se formeze cocoloașe, pui sucul de portocală și omogenizezi. Strecori compoziția, o pui într-o cratiță antiaderentă și o așezi pe foc mediu. Amesteci constant, iar după ce dă în clocot, mai fierbi 2-3 minute. Iei de pe foc, o acoperi cu folie de plastic, pentru a nu face crustă, și o lași deoparte. Când s-a răcit complet, o mixezi un minut la viteză medie, apoi încorporezi frișca bătută și mai mixezi un minut. O dai la frigider 15 minute.

Faci un sirop din toate ingredientele și însiropezi ușor cele două bucăți de blat. Pui crema într-un poș, umpli jumătatea inferioară de blat și o acoperi cu cea de-a doua bucată. Dai tarta la frigider 3-4 ore înainte de servire.