Tort cu banane

1366992162 3102tort 20cu 20banane jpeg

Ingrediente: Pentru blat: 4 ouă, 8 linguri zahăr, 100 ml lapte (sau apă), 6 linguri făină, 50 ml ulei, 2 pliculeţe zahăr vanilat

Pentru cremă: 500 ml smântână lichidă pentru frişcă, 1 ou, 250 g ciocolată albă, 250 g ciocolată amăruie, 3 linguri zahăr pudră, 1-2 banane

Mod de preparare: Număr porţii: 6 Timp de preparare: 70 min Dificultate: mică

Pentru blat, pui la foc zahărul, zahărul vanilat şi laptele (sau apa) şi laşi doar cât să se dizolve zahărul. Separi ouăle, iar albuşurile le baţi cu mixerul. Când spuma s-a întărit, adaugi siropul fierbinte, pe care îl torni în şuvoi, timp în care baţi continuu cu mixerul. Vei avea o spumă cu volumul dublat în care adaugi gălbenuşurile şi uleiul. Amesteci uşor cu o lingură nu mai de jos în sus adaugând în acelaşi timp, în ploaie, făina cernută.

Torni compoziţia obţinută într-o formă rotundă, tapetată numai pe fund cu hârtie unsă cu ulei. Dai la cuptor pentru 10-15 minute, la temperatură medie. Pentru cremă, pui smântâna lichidă într-un vas şi o amesteci continuu cu mixerul, primele minute la viteză medie, apoi măreşti viteza. După ce s-a umflat şi a devenit frişcă, adaugi zahărul pudră, ciocolata albă rasă, oul şi amesteci tot cu mixerul încă două minute. Dai, apoi, la rece pentru 10 minute.

Cum montezi tortul. Tai în trei blatul răcit şi fiecare parte o însiropezi (cu sirop din compot de fructe sau sirop făcut din apă, zahăr, esenţă). Între partea de jos şi cea din mijloc aşezi un strat de cremă, iar pes te blatul al doilea pui felii subţiri de banană. Acoperi cu a treia parte a blatului şi îmbraci cu restul cremei.

Pentru glazură, într-un ibric topeşti pe aragaz, la foc mic, ciocolata amăruie şi, ca să nu se ardă, pui în ciocolată şi ½ linguriţă cu ulei. Cu această glazură ornezi suprafaţa tortului şi cu dosul unei linguri amesteci, direct pe tort, crema cu glazura obţinând un model. Presari, la final, ciocolată albă rasă şi dai tortul puţin la rece.

Otilia, Tîrgu-Jiu