Tort cu ciocolată şi zmeură

1366027292 9235tort 20zmeura jpeg

Ingrediente: Pentru blat: 2 ½ căni făină, 1 ¾ cană zahăr, ¾ cană cacao, 2 linguriţe praf de copt, ¼ linguriţă sare, 1 cană apă, ¾ cană lapte, ¾ cană ulei, 3 ouă mari

Pentru cremă: 500 g ciocolată de menaj amăruie, 2 ¼ căni frişcă lichidă,6 linguri gem de zmeură

Pentru decor: 350 g ciocolată, ½ linguriţă ulei, 700 g zmeură

Mod de preparare:Numar porţii: 8 Timp de preparare: 1h 45 min Dificultate: mică

Amesteci făina cernută cu cacaua, zahărul, praful de copt şi sarea. Amesteci apa cu laptele, uleiul şi ouăle şi baţi bine să se omogenizeze. Torni amestecul de făină peste amestecul lichid şi omogenizezi. Împarţi compoziţia în două. Torni jumătate într-o formă de tort cu diametrul de 23 cm unsă şi tapetată cu hârtie de copt. Coci în cuptorul preîncălzit 30 de minute. Dacă se face „cocoaşă ”, presează uşor cu mâna. Îl scoţi din formă după ce se răceşte; la fel cu cealaltă jumătate. Blaturile se pot coace cu o zi înainte.

Pentru cremă, rupi ciocolata bucăţele, încălzeşti frişca până la punctul de fierbere, adaugi ciocolata, laşi un minut, apoi mixezi până totul devine spumos. Pui într-un vas jumătate din cremă şi dai la frigider o oră. Restul de cremă îl laşi la temperatura camerei.Aşezi un blat cu fundul în sus pe platou, ungi cu trei linguri de gem, apoi cu crema din frigider. Pui deasupra celălalt blat, ungi cu restul de gem şi îmbraci tortul cu jumătate din crema călduţă. Acoperi tortul cu restul de cremă şi dai la rece 30 de minute.

Pentru decor, topeşti ciocolata la bain-marie, iei de pe foc, adaugi uleiul şi amesteci. Tai o hârtie cât circumferinţa tortului şi lată cât înălţimea lui. Întinzi cu o pensulă ciocolata pe hârtie într-un strat nu prea gros. Restul o întinzi pe o altă bucată de hârtie. Laşi să se răcească, apoi desprinzi uşor cu un cuţit ciocolata de pe prima hârtie şi îmbraci tortul, apăsând uşor. Din restul ciocolatei faci „cârlionţi”: cu ajutorul unei spatule ţinute la 45 de grade, împingi pe sub stratul de ciocolată, care se va încreţi. Aşezi pe tort zmeura dezgheţată şi scursă bine şi decorezi cu „cârlionţii” de ciocolată. Laşi la rece câteva ore.