Tort cu cremă de vanilie

Tortul cu cremă de vanilie e genul de desert care merge perfect la orice ocazie.

tort cu crema de vanilie jpg

Ingrediente

Pentru blat

1 cană făină

1 cană zahăr

5 ouă

1 praf sare

4 linguri ulei

1 linguriță coajă rasă de lămâie

Pentru umplutură

4 gălbenușuri

400 ml lapte

100 g unt moale

150 g zahăr

3 linguri amidon de porumb

1 linguriță extract de vanilie

1 praf sare

100 g miez de nuci copt și pisat, pentru decor

frișcă bătută, pentru decor

Mod de preparare

Pentru blat, separi albușurile de gălbenușuri. Bați spumă tare albușurile și încorporezi, în ploaie, zahărul, bătând în continuare.

Separat, freci bine gălbenușurile cu uleiul adăugat lingură cu lingură.

Încorporezi în albușuri, alternativ, lingură cu lingură, făina, amesteci bine de sus în jos, apoi gălbenușurile și procedezi astfel până termini ingredientele. Amesteci bine, adaugi coaja rasă de lămâie și omogenizezi.

Răstorni blatul într-o tavă tapetată și îl dai la cuptorul încins până trece testul scobitorii. Îl lași la răcit, apoi îl tai în două jumătăți orizontale.

Pentru umplutură, freci gălbenușurile cu sarea și cu zahărul, până devin cremoase, apoi încorporezi amidonul și jumătate din cantitatea de lapte, și omogenizezi. Torni restul de lapte într-o crăticioară, o așezi pe foc, iar când începe să fiarbă, încorporezi și amestecul cu ouă. Ții pe foc, amestecând până capătă consistența budincii. O dai deoparte, torni esența, amesteci și încorporezi untul. Omogenizezi crema, o acoperi cu folie și o lași la răcit.

Așezi prima jumătate de blat pe un platou, întinzi pe ea jumătate din cantitatea de cremă, așezi deasupra cealaltă jumătate de blat și pui și restul de cremă. Nivelezi, decorezi tortul cu frișcă și presari miezul de nuci.

Ții tortul la rece până în momentul servirii.