Tort cu cremă de vanilie și căpșuni

tort cu crema de vanilie si capsuni jpg

Desertul joacă un rol important în tradiția culinară a poporului nostru. Îţi propunem o reţetă cu care să-ţi îndulceşti apropiaţii la sfârşitul săptămânii.

Ingrediente

Pentru blat:

6 ouă

150 g zahăr

150 g făină

1 linguriță praf de copt

1 linguriță esență de vanilie

1 vârf cuțit de sare

Pentru cremă:

2 căni lapte

1/2 cană zahăr

3 gălbenușuri

3 lingurițe amidon de porumb

1 linguriță extract de vanilie

1/2 cană smântână pentru frișcă

Pentru umplutură și decor:

400 g căpșuni

1 cană frișcă bătută

Mod de preparare

Separi albușurile de gălbenușuri și bați albușurile cu sarea până obții o spumă tare. Adaugi zahărul treptat peste albușuri, continuând să bați până se topește zahărul și obții o spumă lucioasă și omogenă. Pui gălbenușurile și esența de vanilie peste spuma de albușuri și amesteci ușor cu o spatulă.

Cerni făina și praful de copt împreună, le adaugi treptat peste amestecul de albușuri și gălbenușuri până când toate ingredientele sunt încorporate. Torni compoziția într-o tavă de tort tapetată cu hârtie de copt, nivelezi suprafața și o introduci la cuptor 30 de minute sau până când s-a rumenit. Scoți blatul din cuptor și îl lași să se răcească complet, apoi îl scoți din tavă.

Pentru crema de vanilie, mixezi gălbenușurile într-un castron cu zahărul și amidonul de porumb. Adaugi laptele treptat și dai la foc mediu, amestecând continuu, până începe să se îngroașe. Lași crema să se răcească la temperatura camerei. Cu un mixer, bați smântâna pentru frișcă cu extractul de vanilie până se întărește și devine pufoasă. Încorporezi frișca bătută în crema de vanilie, amestecând ușor.

Tai blatul de tort în două. Într-o formă rotundă cu inel detașabil pui primul strat de blat, apoi un strat generos de cremă de vanilie. Adaugi jumătăți de căpșuni de jur împrejurul tăvii și acoperi cu celălalt strat de blat. Acoperi partea de sus cu frișcă bătută și decorezi cu căpșuni și mentă.