Tort cu cremă din smântână
Cititoarea noastră Elena Panturu din Bucureşti ne încâtă privirile şi ne invită să pregătim un desert apetisant, tort cu cremă din smântână şi nuci.
Ingrediente
Pentru blat
4 ouă 100 g zahăr 500 g făină Pentru aluat 125 g unt 250 g făină 50 ml lapte 20 g drojdie proaspătă 4 ouă 30 g zahăr
Pentru sirop
½ l de apă
500 g zahăr
1 pahar de rom
Pentru glazură
2 linguri dulceaţă de caise
100 g nuci măcinate
100 g margarină
1 lingură coajă rasă de lămâie
1 linguriţă suc lămâie
1 linguriţă esenţă de vanilie
2 linguriţe praf de copt
100 ml miere
Pentru cremă
500 g smântână rece
100 g zahăr
1 lingură coajă rasă de lămâie
100 g nuci măcinate
1 linguriţă esenţă de vanilie
Preparare
Pentru blat, amesteci bine toate ingredientele şi apoi coci compoziţia obţinută într-o tavă rotundă (eu o coc în formă de tort), unsă şi tapetată cu făină.
Blatul este gata când capătă o culoare maronie. Pentru cremă, amesteci energic ingredientele şi ţii la frigider până când se răceşte blatul.
Când se răceşte blatul, tai în jumătate, pe orizontală, şi aşezi prima parte pe un platou. Pui jumătate din cremă pe blat şi întinzi cu un cuţit.
Deasupra, pui cealaltă jumătate de blat şi ungi cu restul de cremă. Garniseşti cu nucă măcinată. Dai la frigider pentru 3 ore, după care poţi tăia şi servi împreună cu familia.