Tort de ciocolată
Un tort de ciocolată este întotdeauna o alegere excelentă pentru orice ocazie.
Ingrediente
Pentru blat:
12 ouă
50 g cacao
300 g făină
250 g zahăr
1 praf de sare
Pentru cremă:
250 g unt
3 linguri nes
2 gălbenușuri
100 ml frișcă lichidă
100 ml apă
150 g zahăr
2 linguri amidon
20 ml lichior de cafea
Mod de preparare
Pentru blat, separi albușurile de gălbenușuri și mixezi gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr. Încorporezi cacaua și 150 g de făină, amestecând continuu.
Combini albușurile cu restul de zahăr și le mixezi până devin spumă, apoi încorporezi în gălbenușuri, alternativ, cu o paletă, de sus în jos, restul de făină și albușurile. Răstorni aluatul într-o tavă tapetată și îl coci în cuptorul încins până trece testul scobitorii. Îl lași la răcit, apoi îl tai în patru felii.
Pentru cremă, bați gălbenușurile cu amidonul și cu zahărul. Torni frișca într-o crăticioară, o așezi pe foc și o lași până devine fierbinte, oprești focul, o lași să se răcească puțin, apoi o încorporezi în gălbenușuri. Amesteci continuu. Așezi din nou pe foc toată compoziția, o ții să dea un clocot și o dai deoparte până se răcește. Încorporezi în ea nesul, lichiorul și untul moale, mixat separat, și continui să mixezi. Ungi fiecare felie de blat cu cremă.
Pentru glazură, topești ciocolata ruptă împreună cu frișca și o torni peste tort. Nivelezi și îl dai la frigider.
Servești tortul decorat cu steluțe de turtă dulce, felii de mandarină, boabe de rodie și crenguțe de brad