Tort Doboș
Tortul Doboș este un desert clasic, cunoscut pentru straturile sale subțiri de blat și crema fină de ciocolată, acoperit cu un strat crocant de zahăr caramelizat.

Ingrediente
Pentru aluat
4 ouă
200 g zahăr
400 g făină
1 plic zahăr vanilat
1 plic praf de copt
80 g unt
1 praf de sare
Pentru cremă
250 g unt
150 g zahăr pudră
175 g ciocolată
3 gălbenușuri
Pentru glazura de caramel și decor
1 linguriță oțet
150 g zahăr pudră
20 g unt
50 ml apă
50 g fulgi de migdale
Mod de preparare
Prepari aluatul: bați bine ouăle cu zahărul, iar separat amesteci făina, zahărul vanilat, praful de copt și sarea, apoi combini cu amestecul de ouă. Amesteci bine, iar dacă aluatul e prea uscat, adaugi puțină apă călduță până obții un aluat moale.
Împarți aluatul în 4-5 bile egale, le întinzi și le coci separat, ca pentru tort, timp de 10 minute, într-o tavă unsă cu unt. Le lași la răcit.
Pentru cremă, mixezi gălbenușurile cu untul și zahărul și adaugi ciocolata topită în prealabil. Întinzi crema, uniform, între blaturile coapte, oprind un blat pentru finisajul cu caramel, pe care îl tai în triunghiuri egale.
Prepari caramelul: pui pe foc zahărul, apa și oțetul și amesteci. Când a devenit de culoarea caramelului, dai deoparte, pui untul și încorporezi. Torni caramelul pe fiecare dreptunghi decupat și lași puțin la frigider să se întărească.
Ornezi tortul pe laterale cu ciocolata rămasă și cu fulgii de migdale și montezi triunghiurile pe tort.