Tort festiv cu vișine și ciocolată

tort festiv cu visine jpg

Vrei un tort cu adevărat special? Trebuie să încerci neapărat acest tort de ciocolată cu vişine și ciocolată.

Ingrediente

Pentru blat

160 g făină

5 ouă

120 g zahăr

2 lingurițe praf de copt

5 linguri cacao

1 praf de sare

Pentru umplutură

1 kg vișine congelate sau din compot, fără sâmburi

100 g zahăr

250 ml apă

2 linguri amidon

1 lingură coniac

Pentru cremă și decor

200 g smântână pentru frișcă

100 g zahăr

20 g ciocolată neagră rasă

3 linguri cacao

vișine din compot sau congelate

fulgi de ciocolată

Mod de preparare

Pentru blat, bați ouăle cu zahărul până își dublează volumul. Amesteci făina cu cacaua, cu sarea și cu praful de copt, apoi le încorporezi, în ploaie, în ouă. Omogenizezi aluatul și îl răstorni într-o tavă rotundă cu gaură la mijloc, tapetată. Îl dai la cuptorul încins până trece testul cu scobitoarea. Îl lași la răcit și îl tai, transversal, în două felii.

Așezi pe foc vișinele cu jumătate din cantitatea de apă și cu zahărul. Restul de apă îl amesteci cu amidonul. După ce vișinele încep să fiarbă, le dai deoparte, le lași la răcorit, apoi încorporezi în ele, amestecând continuu, amidonul. Torni coniacul, amesteci să nu facă cocoloașe, apoi așezi iar pe foc, un minut, și dai deoparte. Lași la răcit.

Pentru cremă, bați smântâna rece, de la frigider, cu zahărul și cu cacaua. Mixezi până când obții o cremă densă. Un sfert din ea o pui într-un bol, ca să decorezi tortul. În frișca rămasă pui cacaua și mixezi încontinuu.

Așezi prima felie de tort pe un platou, răstorni jumătate din umplutura de vișine, cu tot cu sucul lăsat, pui jumătate din crema cu cacao, nivelezi, presari din ciocolata rasă, apoi așezi cealaltă felie de blat.

Îl ții la frigider peste noapte. Îl servești decorat după imaginație, cu ciocolată și vișine. Poți pune în mijloc o lumânare.