Tort Mojito

tort mojito jpg

Mojito este un cocktail tradițional cubanez, care a devenit popular la sfârșitul anilor 1980. Un Mojito se prepară tradițional din cinci ingrediente. Iata ce desert se poate face cu Mojito.

Ingrediente  pentru tortul Mojito

Pentru blat: 6 ouă 250 g zahăr pudră 120 g unt, la temperatura camerei 1 linguriță extract de vanilie  250 g făină  
Pentru sirop Mojito: 150 g zahăr muscovado, zahăr brun, nerafinat, cu aromă de melasă 4 lime, din care 2 tăiate felii subțiri pentru ornare 75 ml rom alb mentă proaspătă 40 ml apă

Pentru cremă: 200 g unt, la temperatura camerei 400 g zahăr pudră cernut ½ linguriță extract de vanilie 2 lămâi verzi zemoase, curățate de coajă 

Mod de preparare a tortului Mojito

Începi cu siropul: pui zahărul, apa, sucul de lămâie și romul alb într-o cratiță mică, dai focul mic pentru a se dizolva zahărul, apoi mai lași să fiarbă un minut. Iei de pe foc, adaugi coaja de lime și frunzele de mentă și amesteci. Lași siropul la răcit cel puțin 2 ore, timp în care aromele se infuzează.

Încălzești cuptorul, ungi și tapetezi cu hârtie de copt și unt două forme rotunde de tort. Într-un bol de metal sau de sticlă, bați ușor ouăle cu zahărul, apoi pui bolul deasupra unei cratițe cu apă fierbinte, asigurându-te că nu atinge apa. Cu ajutorul unui mixer, bați bine timp de 10 minute, până când amestecul și-a triplat volumul și s-a îngroșat.

Adaugi untul și extractul de vanilie în bol și le încorporezi cu o spatulă, pui făina în trei reprize, o cerni peste aluat și apoi încorporezi. Torni aluatul în forme și nivelezi partea superioară. Coci aproximativ 15 minute până când se rumenesc ușor deasupra și devin elastice la atingere.  

Lași formele la răcit 5 minute, apoi desprinzi blaturile de pe margini și le răstorni pe un grătar. După ce s-au răcit, cu ajutorul unei pensule de patiserie, ungi generos blaturile cu siropul de mojito, repetând la fiecare câteva minute până când termini tot siropul.

Pentru crema de unt, bați untul până se omogenizează, apoi încorporezi zahărul pudră, vanilia, sucul de lămâie. Adaugi mai mult zahăr pudră dacă este nevoie. Întinzi un strat subțire de cremă peste primul blat, apoi îl așezi pe cel de-al doilea. Netezești restul de cremă peste tort, începând de sus și apoi lateralele. Decorezi cu mentă, felii și coajă rasă de lime.