Dovleceii sunt un atu pentru sănătate, fiind utili, printre altele, pentru stimularea sistemului imunitar. Bogaţi în potasiu, magneziu, cupru şi fosfor, dovleceii au proprietăţi antioxidante, 100 de grame din această legumă în stare crudă asigurând aproximativ 22% din doza recomandată zilnic de vitamina C. Conţinutul de fibre, vitamina C şi potasiu fac din dovlecel şi o legumă excelentă pentru combaterea retenţiei de apă în organism. Nu în ultimul rând, dovleceii sunt prietenii siluetei, având un conţinut de 16,5 calorii la 100 de grame.

 

Dovlecelul se digeră foarte uşor, mai ales când este foarte tânăr, şi este potrivit pentru toate mesele şi pentru toată lumea, de la bebeluşi la persoane în vârstă. De asemenea, sunt ideali în timpul sarcinii, deoarece conţin vitamina B9, esenţială pentru o bună dezvoltare a fătului. Dovleceii sunt legume fragile, care nu trebuie să fie păstrate la frigider, ci într-un loc răcoros şi uscat, pentru a le menţine prospeţimea şi gustul. Sunt de preferat dovleceii de dimensiuni mici, pentru că cei mai mari conţin mai multe seminţe şi pot fi mai fazi. Cei din urmă pot fi însă folosiţi la prepararea unor supe bine condimentate. Iată trei reţete cu dovlecei uşoare, gustoase şi rapide.

Dovlecei pane la cuptor

Ingrediente:
1 cană de pesmet
1/2 cană de parmezan proaspăt ras
1 linguriţă de ierburi (oregano, busuioc, rozmarin, cimbru)
4 dovlecei, tăiaţi în formă de bastonaşe de aproximativ 1,5 centimetri
1/2 cană de făină
2 ouă mari, bătute
Sare
Piper negru proaspăt măcinat
2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat

Mod de preparare: aceasta este o versiune sănătoasă de dovlecel pane, deoarece este coaptă, nu prăjită în baie de ulei. Preîncălzeşte cuptorul la 220 de grade Celsius. Tapetează o tavă cu hârtie de copt. Într-un castron mare, combină pesmetul cu parmezanul, ierburile, sarea şi piperul. Pentru a găti dovlecel pane, bastonaşele se dau prin făină, ouă şi apoi prin amestecul cu pesmet, având grijă să fie bine acoperiţi. Pune bastonaşele în tavă şi lasă la copt 20-22 de minute. Serveşte dovleceii fierbinţi, presăraţi cu pătrunjel, eventual cu un sos uşor de iaurt.

Crumble cu sardine, dovlecei şi vinete

Ingrediente:
1 cutie de sardine
2 dovlecei
1 vânătă
1 ceapă
1 căţel de usturoi
50 g făină integrală
20 g unt
40 g de parmezan
Sare
Piper

Mod de preparare: acesta este un fel de mâncare complet şi poate fi consumat alături de o salată. Preîncălzeşte cuptorul la 180-210 de grade Celsius. Scurge sardinele de ulei. Spală dovleceii şi vinetele şi taie-le în feliuţe subţiri. Căleşte usturoiul şi ceapa tocate mărunt. Într-o tavă de ceramică rezistentă la cuptor, aranjează feliile de vinete, acoperă cu sardinele, ceapa şi cu un strat de dovlecei. Fă un aluat nisipos din făină, unt şi parmezan şi acoperă legumele cu el. Coace preparatul aproximativ 20 de minute.

Lasagna de dovlecei, fără paste

Ingrediente:
2 dovlecei mari
3 roşii mari
1 ceapă
1 căţel de usturoi
1 lingură de ulei de măsline
1 crenguţă de cimbru
1 crenguţă de rozmarin
500 g de carne de viţel
30 g parmezan ras
Sare
Piper proaspăt măcinat

Mod de preparare: acest preparat este unul prietenos cu silueta, întrucât nu conţine paste, şi foarte gustos. Spală şi taie roşiile în cubuleţe mari. Curăţă şi toacă ceapa şi usturoiul şi căleşte jumătate dintre ele cu un strop de ulei de măsline. Adaugă roşiile tocate, cimbrul, rozmarinul, sare, piper şi puţină apă şi lasă la fiert timp de aproximativ 20 de minute, la foc mediu. Rumeneşte restul de ceapă cu un strop de ulei de măsline, într-o tigaie, apoi adaugă carnea, sare şi piper. Lasă la rumenit câteva minute, apoi scurge lichidul format şi lasă deoparte. Într-o tavă de ceramică rezistentă la cuptor, unsă cu ulei, aşază straturi de dovlecei, tăiaţi feliuţe şi presăraţi cu sare şi piper, de carne şi de sos de roşii. Încheie cu un strat de dovlecei, stropeşte cu ulei, presară parmezan, sare şi piper şi coace timp de aproximativ 30 de minute. Serveşte cu o salată verde.

Sursă foto: Pexels, Shutterstock

 

Loading...