Fish Cake (Chiftele de peşte)

1 fish jpg jpeg

Cu pasiune, ingrediente de calitate şi un strop de inspiraţie, poţi transforma orice masă într-o capodoperă. Chef Sara Alexander a realizat pentru cititorii „Click!Poftă Bună“ această reţetă rafinată, care pot fi oricând preparată şi acasă.

  • 200 g file somon
  • 1 cartof mediu
  • 1 lămâie
  • 2 fire ceapă verde
  • ½ legătură pătrunjel
  • 1 linguriţă muştar
  • 2 linguriţe
  • parmezan ras
  • sare, după gust
  • 2 ouă
  • făină
  • pesmet panko
  • ulei, pentru prăjit

Pentru sos

  • 3 linguri maioneză
  • 2 ouă fierte (doar albuşul)
  • 1 castravete murat mic 
  • 1 ceapă albă mică
  • 1 lingură pătrunjel tocat
  • sare
  • piper
  • fulgi de parmezan, pentru decor
  • microplante, pentru decor

Speli somonul, îl usuci cu prosoape de hârtie şi îl dai la cuptor, la 170 °C, 15-20 de minute.

Speli cartoful, îl fierbi în coajă, apoi îl cureţi şi îl pasezi.

Când somonul este gata, îl laşi la răcorit, îl mărunţeşti cu furculiţa şi îl pui peste cartof. Adaugi ceapa şi pătrunjelul tocate, muştarul, parmezanul, sarea şi zeama de lămâie, după gust.

Din acest amestec, formezi 2 chiftele, pe care le dai la congelator până se întăresc puţin. Le scoţi şi le treci prin făină, ou bătut şi pesmet, de două ori.

Le prăjeşti în baie de ulei până se rumenesc, apoi mai dai la cuptor 3-4 minute. 6 Pentru sos, tai cubuleţe castravetele murat şi îl laşi la scurs. Mărunţeşti ceapa şi albuşurile. Amesteci maioneza cu albuşul, castravetele, ceapa şi cu pătrunjelul tocat, apoi condimentezi cu sare şi cu piper. Serveşti chiftelele cu sos, decorate cu fulgi de parmezan şi cu  microplante, după preferinţă.

FOTO:Sorin Stana