Ce desert să mai prepari cu resurse minime: ouă, făină, nucă... În lipsă de idei, parcă nu-ţi mai vine să pregăteşti ceva. Am descoperit o reţetă simplă şi gustoasă de plăcintă cu nucă, pentru ca data viitoare să nu mai renunţi!

Ingrediente pentru plăcintă cu nucă

Pentru aluat
300 g făină
50 g zahăr pudră
1 pliculeţ zahăr vanilat
½ pliculeţ praf de copt
2 gălbenuşuri
150 g unt
3 linguri vin alb
1 ou
1 praf de sare

Pentru umplutură
4 ouă
100 g zahăr pudră
1 lămâie
50 g fursecuri de cofetărie sau biscuiţi fragezi
100 g miez de nucă

Mod de preparare pentru plăcintă cu nucă

Ceni făina cu praful de copt. Adaugi sarea, zahărul şi zahărul vanilat, faci o adâncitură în mijloc şi pui gălbenuşurile, untul tăiat bucăţi şi vinul alb. Frămânţi rapid un aluat neted pentru plăcinta cu nucă, îl înveleşti în folie şi-l dai la frigider pentru 30 de minute.
placinta nuca 1

Baţi gălbenuşurile spumă cu 50 g de zahăr, iar separat baţi albuşurile spumă tare cu 50 g de zahăr şi zeama de la o jumătate de lămâie. Amesteci albuşurile cu gălbenuşurile.
placinta nuca 2

Zdrobeşti fin fursecurile (sau biscuiţii) şi le amesteci cu 80 g de nucă măcinată, coaja rasă şi zeama de la o jumătate de lămâie. Încorporezi totul în amestecul de ouă, amestecând uşor, de jos în sus.
placinta nuca 3

Împarţi aluatul în două. Prima parte o întinzi în foaie şi îmbraci cu ea, cu pereţi cu tot, o formă de tartă unsă cu diametrul de 26 cm.
placinta nuca 4

Umpli tarta cu amestecul de ouă şi acoperi cu o foaie întinsă din a doua parte de aluat. Lipeşti bine marginile şi înţepi din loc în loc cu furculiţa.
placinta cu nuca 5

Ungi deasupra cu un ou bătut şi presari nuca rămasă măcinată. O introduci în cuptorul preîncălzit la 160° C circa 40-50 de minute. Laşi plăcinta cu nucă să se răcească în formă, o tai bucăţi şi o serveşti.
placinta cu nuca 6

Placinta de post cu nuca si gem

Placinta cu dovleac

Invartita cu nuca si mere

sursa foto: Profimedia

Loading...