3 reţete de post ungureşti

Suntem în plin post al Sărbătorii de Paşte şi încercăm să vă oferim idei care mai de care mai diverse şi mai apetisante. Astăzi ne-am gândit că un meniu de post inspirat din bucătăria altor popoare este foarte potrivit. Aşa că astăzi vă propunem trei reţete de post ungureşti: cartofi ungureşti, găluşte cu prune şi ciorbă de varză.
Ingrediente pentru reţete de post ungureşti - Cartofi ungureşti
6-8 cartofi ulei 1-2 cepe roşii sare piper boia dulce şi picantă
Mod de preparare pentru reţete de post ungureşti - Cartofi ungureşti
Cureţi cartofii de coajă şi îi tai în felii potrivite. Toci ceapa, o căleşti în ulei şi apoi adaugi cartofii. Presari sare, boia dulce şi boia iute. Amesteci şi pui capacul. Laşi la foc mic. Amesteci din când în când. Poţi fierbe înainte cartofii, şi apoi îi tragi la tigaie cu restul ingredientelor.
Cand sunt bine facuti, iei tigaia de pe focşi îi serveşti iemdiat.
Ingrediente pentru reţete de post ungureşti - Ciorbă de varză
300 g varză murată
1 ceapă potrivită
1 morcov
1 rădăcină de pătrunjel
½ ţelină
2 cartofi
1 lingură bulion
4 linguri cu ulei
un vârf cuţit de nucşoară
1 crenguţă de cimbru
sare
piper
mărar
Mod de preparare pentru reţete de post ungureşti
Tai zarzavaturile de supă cubuleţe, cartofii, felii groase pe lungime, ceapa, mărunt, şi varza fideluţă. Le căleşti în uleiul bine încins, mai întâi ceapa şi zarzavaturile, apoi adaugi varza murată şi 150 ml apă fierbinte. Laşi totul să fiarbă acoperit 15 minute, la foc moderat.
Completezi cu 1,5 l apă caldă şi, când dă în fiert, pui bulionul, cimbrul, nucşoara, sare şi piper, după gust, şi laşi să fiarbă încă 1-2 minute. Această ciorbă de varză acră o poti servi fierbinte, garnisită cu mărar verde.
Ingrediente pentru reţete de post ungureşti - Găluşte cu prune
500 g cartofi
125 g făină
1 linguriţă ulei
2 ½ linguri zahăr
1 kg prune
1 vârf de cuţit scorţişoară
8 linguri pesmet
1 nucă de margarină
Mod de preparare pentru reţete de post ungureşti - Găluşte cu prune
Speli prunele şi le laşi la scurs. Fierbi cartofii în apă cu sare, îi cureţi de coajă şi îi pasezi ca pentru piure. Adaugi făina, uleiul, ½ linguriţă de zahăr, un praf de sare şi frămânţi un aluat nu foarte tare. Îmbraci fiecare prună în câte o bucată de aluat de mărimea prunei, rotunjeşti şi le fierbi, la foc mic, în apă clocotită cu puţină sare până se ridică la suprafaţă.
Le scoţi cu o spumieră şi le laşi la scurs. Căleşti pesmetul în untul încins, adaugi zahărul rămas, scorţişoara şi tăvăleşti găluştile prin pesmetul fierbinte.