Batoane cu nuci şi scorţişoară

batoane cu nuci si scortisoara jpeg

Originară din Sri Lanka, Birmania şi regiunea de sud a Indiei, scorţişora este una dintre cele mai vechi mirodenii cunoscute. De altfel, în Noul Testament se spune, la un moment dat, că era mai preţioasă decât aurul...Pentru prepararea acestor batoane cu nuci şi scorţişoară ai nevoie de doar o linguriţă din acest condiment.

Batoane cu nuci şi scorţişoară - Ingrediente (12 porţii)

Pentru aluat 250 g nuci măcinate 250 g zahăr pudră 3 gălbenuşuri 2 linguri făină 1 linguriţă scorţişoară măcinată 1 praf de cuişoare măcinate 1 lingură zeamă de lămâie coajă rasă de lămâie

250 g zahăr pudră

1 albuş

1 lingură zeamă de lămâie

Batoane cu nuci şi scorţişoară - Cum se prepară

Se freacă zahărul cu gălbenuşurile până devin cremoase, se adaugă aromele, zeama de lămâie, nucile măcinate şi făina. Se frământă un aluat mai tare. Se întinde aluatul în ­foaie de 1 cm grosime, care se ­taie apoi în fâşii cu lăţimea de 2 cm. Fiecare fâşie de aluat se taie în batoane de circa 7-8 cm,se aşază într-o tavă unsă şi ­tapetată cu făină, lăsând ­puţină distanţă între ele. Se coc, la foc mic, aproximativ 25-30 de minute.

Între timp, se cerne de două ori zahărul pudră, se dizolvă în albuş şi zeamă de lămâie şi se freacă energic şi insistent până se transformă într-o compoziţie albă, cremoasă. Când sunt calde batoanele cu nuci şi scorţişoară se ung cu glazura şi se lasă 1-2 ore ca să se întărească.