Compot de prune

Se zice că o adevărată gospodină are cămara plină de conserve. Unui borcan cu compot de prune i-ar sta foarte bine în cămară.
Ce ai nevoie
4 kg prune brumării 3 l apă 25 linguri zahăr 10 cuişoare 4 pliculeţe zahăr vanilat
Mod de preparare
Se spală bine borcanele, după care se introduc în cuptor, se aprinde focul şi se lasă să se sterilizeze. Se răcesc apoi în cuptorul închis. Între timp, se spală prunele şi se curăţă de codiţă. Se folosesc prune sănătoase şi nu foarte tari. Într-o oală, se pune la fiert apa cu zahărul şi cuişoarele. Când începe să clocotească, se adaugă prunele, se amestecă (numai cu lingura de lemn), se lasă să fiarbă 10 minute, apoi se dau deoparte. După ce s-a răcit compotul, se toarnă în borcane cât să se umple trei sferturi. Se înfiletează capacele strâns şi se acoperă cu o pătură până a doua zi, după care se pun în cămară sau într-un loc răcoros.