Cornuleţe cu gem şi nucă

cornulete cu gem si nuca jpeg

Să mănânci din aceste cornuleţe cu gem şi nucă vei fi tentat mai mereu. Atât sunt de bune! Păstrează câteva şi pentru colindători, ori copiii vecinilor care îţi vor trece pragul în zilele de Sărbătoare. Dacă le însoţeşti de o cană cu ceai fierbinte, deliciile vor fi şi mai apreciate!

Cornuleţe cu gem şi nucă - Ingrediente (10 porţii)

250 g untură (sau unt) 25 g drojdie proaspătă 250 ml lapte 100 g zahăr 600 g făină 1 vârf de cuţit nucşoară 1/2 fiolă esenţă de vanilie

350 g gem de prune

150 g nucă măcinată

1 linguriţă esenţă de rom

zahăr pudră pentru decor

Cornuleţe cu gem şi nucă - Mod de preparare

Prepari o maia din drojdia sfărâmată, o linguriţă zahăr, laptele călduţ şi două linguri de făină. Laşi să crească ­până îşi dublează volumul. Pui într-un vas făina cernută, faci o gaură în mijloc şi adaugi zahărul, esenţa de vanilie şi nucşoara măcinată. Adaugi untura (sau untul) înmuiată, maiaua şi frămânţi până când aluatul se desprinde de pe marginile vasului. Dacă mai este nevoie, mai adaugi făină. Îl laşi la dospit 30 de minute.

Între timp, amesteci gemul cu nuca zdrobită mărunt şi esenţa de rom. Întinzi o foaie subţire din care tai pătrăţele (cât vrei să fie de mari cornuleţele). Pui la colţul fiecărui pătrat puţină compoziţie de gem cu nucă şi rulezi. Aşezi cornuleţele în tavă şi le introduci în cuptorul preîncălzit până devin aurii pe fund. Cât sunt calde, le tăvăleşti prin zahăr pudră.