Cornuleţe de post cu gem

cornulete de post cu gem jpeg

În Antichitate, postul avea un caracter igienic şi de echilibru al sănătăţii. Celebrul medic antic Hipocrate atribuia longevitatea sa postului, spunând că nu s-a ridicat niciodată de la masă sătul. Filosoful Pitagora le cerea ucenicilor să postească pentru a deveni înţelepţi. Dar postul nu înseamnă numai o alimentaţie fără mâncare de frupt, ci mult mai mult: iertare, bunătate, împăcare şi răbdare. Cuvântul post se traduce de fapt prin exerciţiu spiritual, deci această perioadă este una în care oamenii ar trebui să facă exerciţii pentru a deveni mai buni, mai iertători, mai înţelepţi şi mai puţin lacomi.

Ingrediente (1 tavă)

500 g făină 200 ml ulei 25 g drojdie proaspătă 125 ml borş 1 vârf cuţit de sare coajă de lămâie gem zahăr pudră

Mod de preparare

Într-un castron, cerni făina şi încorporezi uleiul, drojdia, borşul, sarea, coaja rasă de la o lămâie. Pe o planşetă, presari făină, întinzi aluatul în strat potrivit şi-l tai în fâşii late, apoi fiecare fâşie în triunghiuri. Pe fiecare bucată, la baza triunghiului pui puţin gem şi rulezi. Aşezi cornuleţele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi le laşi 20-25 de minute sau până devin rumene la foc mediu, în cuptorul preîncălzit. Le presari cu zahăr pudră cât sunt calde.