Cozonac alsacian

cozonac alsacian jpeg

Sărbătoreşte Sfânta Zi a Învierii Domnului, motiv de bucurie şi de pregătiri intense culinare cu fel de fel de bunătăţi prin acest cozonac alsacian.

Ingrediente (1 cozonac)

400 g făină 25 g drojdie 3 linguri lapte 4 ouă 175 g unt 100 g zahăr 100 g stafide 100 g fructe confiate 1 pacheţel zahăr vanilat 1 lingură rom 50 g migdale, alune sau nuci 1 ou pentru uns deasupra 1 praf de sare

Cum se prepară

Se pune făina proaspăt cernută într-un castron, se face o adâncitură în mijloc şi se adaugă un praf de sare, zahărul, zahărul vanilat şi drojdia înmuiată în lapte călduţ. Se amestecă uşor cu lingura, apoi se adaugă ouăle, pe rând, untul frecat în prealabil, fructele confiate, tăiate bucăţi, stafidele şi romul.

Se frământă cu mâna până se obţine un aluat omogen şi elastic, dar puţin mai moale. Pentru a se putea frământa, se trec degetele prin făină din când în când.

Se dă forma unui cozonac, se aşază în forma de copt, se lasă la crescut în loc cald, ferit de curent, circa 30-40 de minute. Se unge deasupra cu ou bătut, se presară migdalele, alunele sau nucile tăiate mărunt şi se introduce în cuptorul bine încins pentru circa ­45-50 de­ minute, la foc potrivit, până se rumeneşte frumos deasupra.