Dulceaţă de piersici

dulceata de piersici jpeg

Iată câteva trucuri care pot fi aplicate la prepararea oricărui tip de dulceaţă: după umplere, borcanele se ţin cu gura în jos, ca să se spargă bulele de aer din dulceaţă; fructele trebuie alese cu grijă nici prea coapte, nici prea verzi; vasul în care se prepară dulceaţa nu trebuie aşezat direct pe flacără, ci pe o tablă.

Ingrediente

1 kg piersici curăţate de sâmburi 1 kg zahăr 200 ml apă ½ lămâie ½ baton de vanilie

Cum se prepară

Se aleg piersici sănătoase, bine coapte, dar tari. Se curăţă de coajă şi se pun în apă de var sau în apă cu bicarbonat (1 linguriţă la 1 litru de apă) circa 30 de minute. Se limpezesc cu apă rece, se desfac în două, se îndepărtează sâmburii şi se taie felii. Separat, se pun la fiert zahărul şi apa. Când siropul începe să clocotească, se adaugă o lingură de zeamă de lămâie şi se continuă fiertul până se leagă bine siropul. Se dă deoparte de pe foc, se adaugă fructele feliate şi după ce se lasă 10 minute să se însiropeze, se pun din nou la fiert.Când fructele sunt aproape fierte, se adaugă încă o lingură de zeamă de lămâie, se curăţă spuma formată deasupra, se adaugă batonul de vanilie tăiat pe lungime sau bucăţele şi se încearcă dulceaţa pe o farfurie separată. Dacă siropul are tendinţa de a sta bob, este gata. Se transferă într-un vas de faianţă, se acoperă cu un prosop înmuiat în apă rece şi stors bine. Se lasă să se răcească până a doua zi, după care se pune în borcane sterilizate şi bine închise.