Humus

humus jpeg

Mâncare tipic libaneză, humusul a ajuns în casele noastre şi ne-a cucerit.

Ingrediente (6 porţii)

Pentru pasta de susan 250 g seminţe de susan 150 ml ulei de măsline

500 g năut

5 linguri pastă de susan

4 căţei de usturoi

3 linguriţe boia iute

150 ml ulei

sare

pătrunjel pentru decor

Cum se prepară

Pui năutul la înmuiat cu o zi înainte de a prepara humusul. Schimbi apa şi pui năutul la fiert până se înmoaie. Susanul îl prăjeşti într-o tigaie. Îl laşi să se rumenească uşor, amestecând continuu.

Pui susanul într-un blender, adaugi jumătate din uleiul de măsline, mixezi bine şi torni treptat restul de ulei. Pui pasta într-un vas şi acoperi cu o farfurie.

După ce năutul s-a fiert bine, îl scurgi şi-l dai prin maşina de tocat carne. Adaugi peste el cinci linguri de pastă de susan, usturoiul pisat şi-l amesteci cu mixerul. Torni treptat uleiul.

Presari sarea, după gust, şi mixezi bine. Serveşti humusul într-un castronel, stropit cu ulei de măsline, presărat cu boia iute şi ornat cu frunzuliţe de pătrunjel. Merge excelent cu lipie sau cu pâine prăjită.