Mămăligă cu brânză la cuptor

mamaliga branza cuptor jpeg

Am preparat nu de mult o porţie zdravănă de mămăligă cu brânză şi smântână. Însă de data aceasta am încercat ceva nou, mult mai delicios şi, de ce nu, deosebit: mămăligă cu brânză la cuptor, o reţetă cu care am impresionat pe toată lumea.

Mămăligă cu brânză la cuptor - Ingrediente

300 g mălai simplu 100 g unt 500 g telemea de oaie (grasă şi puţin sărată) 600 ml lapte dulce 200 ml apă 2 linguri smântână 200 g caşcaval feliat 1 praf de sare

Mămăligă cu brânză la cuptor - Mod de preparare

Se pun la fiert apa şi laptele. Se adaugă un praf de sare şi, când încep să fiarbă, se adaugă untul şi mălaiul în ploaie, amestecând continuu, pentru a nu se face cocoloaşe. Când mămăliga începe să se lege, se adaugă brânza rasă şi smântâna. Se amestecă în continuare şi se lasă să se coacă, la foc potrivit, până când „înfloreşte” bine mălaiul. Când mămăliga este bine fiartă, se toarnă într-un vas termorezistent rotund uns generos cu unt. Se înfig pe toată suprafaţa felii subţiri de caşcaval, se mai adaugă puţin unt deasupra şi se introduce vasul în cuptorul bine încins pentru circa 15 minute. Se serveşte imediat, eventual stropită cu smântână.