Musaca de legume
În post ai nevoie să diversifici meniul şi totodată să te asiguri că e destul de consistent.
De ce ai nevoie ca să faci musaca de legume:
5 cartofi roşii-maronii mari, curăţaţi şi tăiaţi bucăţi
4 căţei de usturoi, curăţaţi
1/4 cană plus 2 linguri ulei, împărţite
1 ceapă mare, tocată
3 linguri oregano uscat
2 conserve de 400 g de roşii tocate
2/3 cană(140 g) linte verde
1 foaie de dafin
1 băţ de scorţişoară
2 vinete medii, tăiate felii
2 zucchini mici, tăiaţi felii
3 roşii, tăiate felii subţiri
Cum prepari musaca de legume:
Fierbi cartofii şi usturoiul în apă clocotită cu sare 10 minute, sau până se înmoaie. Scurgi şi opreşti 3 căni din lichid. Zdrobeşti cartofii cu 1/4 cană ulei şi adaugi 2 ceşti cu zeama de la fierberea lor. Asezonezi cu sare şi piper. Încălzeşti 2 linguri de ulei într-o cratiţă la foc mediu. Adaugi ceapa şi oregano, şi căleşti 5 minute. Adaugi roşiile, lintea, foaia de dafin, băţul de scorţişoară şi 2 căni din zeama în care au fiert cartofii. Acoperi, reduci focul la mediu-mic şi laşi să fiarbă 45 minute, sau până când lintea s-a înmuiat. Scoţi foaia de dafin şi băţul de scorţişoară, şi pasezi lintea în robotul de bucătărie. Asezonezi cu sare şi piper. Pui feliile de vinete pe şerveţele şi le presari cu sare. Laşi să stea 30 minute. Scurgi şi usuci. Preîncălzeşti cuptorul la 175˚C. Ungi cu ulei un vas termorezistent. Pui 1 1/2 ceşti de linte pe fund. Peste linte pui feliile de vinete, urmate de zucchini şi roşii. Pui 2 ceşti de linte deasupra. Împrăştii jumătate din cartofi peste amestecul de linte. Deasupra aşezi restul de felii de vinete şi amestecul de linte, iar peste ele restul de cartofi, asigurându-te că acest ultim strat acoperă straturile de dedesubt complet. Dai la cuptor pentru 1 1/2 ore, sau până când cartofii de deasupra s-au rumenit.