Orez fiert cu lapte şi sirop de gutui

Photoland Sucresale 073496 jpeg

Şi toamnă şi iarnă într-un singur bol: orez cu lapte (aroma iernilor copilăriei) şi siropul de gutuie tomnatică.

Ingrediente

200 g orez 1 l lapte 6 linguri zahăr 1 baton de vanilie 1/2 linguriţă sare

Pentru garniturã

2 gutui

200 g zahăr

1 lingură zeamă de lămâie

Mod de preparare

Se alege orezul, se spală, se fierbe 3-4 minute, apoi se scurge apa în care a fiert, se clăteşte cu apă rece şi se scurge din nou.

Se toarnă peste orez laptele, se adaugă sarea, batonul de vanilie şi se lasă să fiarbă aproximativ 20 de minute. Se adaugă zahărul, se mai lasă să clocotească de 2-3 ori, se scoate batonul de vanilie şi se ia de pe foc. Se acoperă şi se lasă să se răcească.

Separat, se taie gutuile felii, se îndepărtează sâmburii, se adaugă apă doar cât să le acopere şi se lasă la fiert până devin moi. Se strecoară, se adaugă zahărul, zeama de lămâie şi se lasă să fiarbă, la foc iute, până se leagă. 4 Se împarte orezul în castronele pentru servit, se asezonează cu sirop de gutui şi se serveşte garnisit cu baton de vanilie.

sursa foto: Photoland