Pâine de casă cu făină neagră

paine de casa cu faina neagra jpeg

Pâinea este alimentul de bază pentru orice om, cel puţin pentru români. Despre preparatul pâinii cu aditivi şi multe alte ingrediente nedorite s-a vorbit mult peste tot. A prepara pâinea în casă aduce aminte de mirosul şi gustul de la ţară, când oamenii îşi făceau singuri acest aliment preţios.

Pâinea de casă este şi cea mai bună, mai ales că este caldă şi proaspătă la fiecare masă. Pâinea neagră este una dintre cele mai sănătoase, aşadar află aici reţeta pentru pâinea de casă cu făină neagră.

Ingrediente necesare Pâine de casă cu făină neagră:

- 700 de grame de făină neagră

- 1 cub drojdie proaspătă

- 1 lingură zahăr brun

- 1 lingură susan

- 1 lingură mac

1 lingură ulei

- 1 linguriţă de sare

- 600 de ml de apă caldă sau cât cere aluatul

Cum preparăm pâinea de casă cu făină neagră?

Făina neagră se pune într-un castron mai mare sau chiar lighean. În mijloc se prepară maiaua, punând drojdia, zahărul brun, puţină apă caldă şi puţină făină şi se lasă vreme de 10 minute. După cele 10 minute se adaugă şi seminţele, pe care dacă nu le aveţi nu este absolut necesar să le puneţi.

Acestea toate se amestecă şi se omogenizează cu maiaua şi restul de făină. Nu este neapărat necesar să fie frământată, important este să se formeze un aluat elastic. Cu făina neagră se lucrează mai uşor, deoarece făina conţine şi tărâţele, astfel aluatul se leagă mai uşor şi mai bine. Cel mai rău se poate ca acest aluat să ceară mai multă apă.

După ce se termină cu frământatul în cazul în care alegeţi să frământaţi, se lasă la crescut cam 30 de minute. După jumătate de oră, se pun pâinile în tavă specială unsă cu ulei, se preasară cu seminţe şi sare de mare şi se lasăla cuptorul preîncins. Se ţin între 45 şi 60 de minute în funcţie de cuptor.