Pâine împletită de casă

Pe lângă cozonac şi fursecuri, prepară pentru Crăciun, şi nu numai, o delicioasă pâine de casă împletitp.
De ce ai nevoie pentru pâine împletită
1 linguriţă drojdie uscată
100 ml apă caldă
250 ml lapte
3 linguri unt
1 lingură zahăr
1 praf de sare
2 ouă
1 kg făină
3 linguri susan
1 ou, pentru uns
Cum se prepară pâinea împletită
Dizolvi drojdia în puţină apă caldă, adaugi zahărul şi făină şi amesteci. Laşi maiaua să crească 15 minute, apoi o pui peste restul de făină. Torni laptele cald, apa caldă rămasă, sarea, ouăle şi untul. Frămânţi până când obţii un aluat elastic, care nu se mai ţine de mâini. Îl laşi să crească până când îşi dublează volumul. Împarţi aluatul în jumătate, apoi fiecare bucată în alte trei părţi, din care întinzi trei făşii egale ca lungime. Le împleteşti, le ungi cu ou, presari susan şi aşezi pâinile în tăvi tapetate. Le ţii la cuptor până când se rumenesc.