Pâinică împletită de casă

Provocarea zilei de azi poartă numele de pâinică împletită de casă, iar tu vei fi cel mai bucuros după ce vei gusta dintr-o pâine făcută chiar de mâinile tale.
Ingrediente pentru pâinică împletită de casă
600 g făină 3 gălbenuşuri 2 albuşuri 250 ml lapte 1 vârf cuţit de sare 1 vârf cuţit de zahăr 20 g drojdie proaspătă 100 g unt chimen susan mac
Mod de preparare pentru pâinică împletită de casă
Se face o maia din lapte amestecat cu zahărul, cu drojdia şi cu puţină făină. Se lasă la crescut 30 de minute într-un loc cald. Într-un vas mai mare, se pune făina, se adaugă maiaua, sarea, untul şi gălbenuşurile. Se frământă un aluat potrivit de tare. Se lasă aluatul să crească până îşi dublează volumul, după care se taie în porţii.
Pentru chifle, se taie bucăţi mici de aluat şi pe masa de lucru presărată cu făină se dă forma de chifle. Pentru „împletite”, se taie fiecare bucată în trei, se fac suluri şi se împletesc, lipind bine capetele.
Se aşază pâinicile pe o tavă unsă cu unt, se ung cu albuş bătut spumă şi se presară cu chimen, mac şi cu susan. Chiflele se coc 20 de minute, la foc potrivit, iar „împletitele” se lasă cu 10 minute mai mult. Este bine să se coacă separat. Şi gata, ai obţinut cea mai bună pâinică împletită de casă.
sursa foto: ImageFood