Pâinică împletită de casă

painica impletita de casa jpeg

Provocarea zilei de azi poartă numele de pâinică împletită de casă, iar tu vei fi cel mai bucuros după ce vei gusta dintr-o pâine făcută chiar de mâinile tale.

Ingrediente pentru pâinică împletită de casă

600 g făină 3 gălbenuşuri 2 albuşuri 250 ml lapte 1 vârf cuţit de sare 1 vârf cuţit de zahăr 20 g drojdie proaspătă 100 g unt chimen susan mac

Mod de preparare pentru pâinică împletită de casă

Se face o ­maia din lapte ames­tecat cu zahărul, cu drojdia şi cu ­puţină făină. Se ­lasă la crescut 30 de minute într-un loc cald. Într-un vas mai mare, se pune făina, se adaugă ­maiaua, sarea, untul şi ­gălbenuşurile. Se frământă un aluat potrivit de ­tare. Se lasă aluatul să crească ­până îşi dublează volumul, ­după care se ­taie în porţii.

Pentru chifle, se taie bucăţi mici de aluat şi pe masa de lucru presărată cu făină se dă forma de chifle. Pentru „împletite”, se ­taie fiecare bucată în trei, se fac suluri şi se împletesc, lipind bine capetele.

Se aşază pâinicile pe o tavă unsă cu unt, se ung cu albuş bătut spumă şi se presară cu chimen, mac şi cu susan. Chiflele se coc 20 de minute, la foc potrivit, iar „împletitele” se lasă cu 10 minute mai mult. Este ­bine să se coacă separat. Şi gata, ai obţinut cea mai bună pâinică împletită de casă.

sursa foto: ImageFood