„Papucei“ din pere cu sos de portocale

Continuăm seria deserturilor pregătite ca alternative la torturile fastuoase din zilele de sărbători. Iar reţeta de mai jos este dovada cea mai bună a unui desert cu două fructe cu texturi şi gusturi diferite dar care se completează foarte binediferite: para şi portocala.
Ingrediente
Pentru aluat
300 g făină 250 g unt 1 ou 1 lingură oţet 3 linguri apă rece 1 praf de sare
Pentru umplutură
4 pere mari, tari (bine coapte)
Pentru sosul de portocale
100 ml zeamă de portocale (aproximativ 3 portocale stoarse)
3 linguri miere
2 cuişoare
100 ml frişcă pentru servit
Se amestecă făina cu untul tăiat bucăţele până se formează un aluat nisipos. Separat, se bat împreună oul, oţetul, apa rece, praful de sare şi se amestecă cu aluatul nisipos. Se frământă până se formează un aluat omogen, care se înveleşte în folie alimentară şi se lasă la rece circa o oră.
Între timp, se storc portocalele, se amestecă cu mierea, se adaugă cuişoarele şi se fierb, la foc mic, într-o crăticioară, până se îngroaşă puţin.
Se curăţă perele de coajă, se taie pe jumătate, păstrând codiţele intacte. Se introduc în sosul de portocale şi se lasă să fiarbă circa 10-12 minute, având grijă să nu se sfărâme. Se scot fructele cu grijă din sos şi se lasă la răcit.
Se întinde aluatul în foaie subţire, se taie rondele cu diagonala de 14 cm, care se aşază pe o tavă tapetată cu folie specială de copt. Pe fiecare rondea se aşază câte o jumătate de
pară tăiată în evantai (ca în imagine), strângând în jur aluatul, apoi se introduc în cuptorul preîncălzit pentru circa 15 minute.
În momentul servirii, se stropesc cu sosul de portocale şi se garnisesc cu frişcă.
sursa foto: Shutterstock