Pere de iarnă cu nucă

Ingrediente: 1 kg pere mai tari, 500 ml apă, 200 g zahăr, 200 g miez de nucă, 1 lămâie, cuişoare, batoane de vanilie
Mod de preparare: Timp de preparare: 90 min Dificultate: micp
Speli perele, le cureţi de coajă şi de seminţe, le tai în patru şi le stropeşti cu zeama de lămâie, ca să nu se oxideze. Într-un vas pui apa şi zahărul la fiert pentru 5 minute. Aşezi în borcane curate şi sterilizate miez de nucă, câteva cuişoare şi câte un baton de vanilie (merge şi zahăr vanilat).
Pui perele şi torni siropul fierbinte. Aşezi borcanele într-un vas, pui apă până la jumătatea lor şi le fierbi la foc mic 45 de minute. După ce ai oprit focul, le acoperi cu un prosop gros şi le laşi să se răcească până a doua zi, după care le aşezi în cămară.