Plăcintă cu mere (de post)

Toată lumea ştie să facă o plăcintă cu mere. sau cel puţin aşa crede. E foarte uşor de preparat, şi poate fi gătită chiar şi în zilele de post.
Ingrediente
Pentru aluat
200 ml ulei 400 ml apă minerală 400-600 g făină 1 cub drojdie ½ linguriţă sare 2 linguri zahăr tos
Pentru umplutură
1 ½ kg mere
1 cană nucă măcinată
1 cană zahăr tos
1 lingură pulbere scorţişoară
Pentru decor
zahăr pudră
Cum se prepară
Speli merele, le cureţi de coajă şi le dai prin răzătoarea mare. Le aşezi într-o cratiţă şi le pui la foc mic 10-15 minute. Iei cratiţa de pe foc şi amesteci bine cu zahărul (opreşti
2 linguri) şi nuca măcinată. Laşi să se răcească.
Pentru aluat, freci cubul de drojdie cu 2 linguri de zahăr şi ½ linguriţă de sare până se înmoaie. Într-un vas cu pereţii înalţi torni apa minerală, apoi uleiul şi amesteci cu o lingură de lemn până la omogenizare. Pui peste amestec drojdia, amesteci şi adaugi făina cernută proaspăt, treptat, câte 2-3 linguri odată (păstrezi o cană plină pentru frământat). Omogenizezi şi laşi la dospit 20-30 de minute. Aluatul de plăcintă trebuie să fie mai moale.
Împarţi aluatul de plăcintă în două părţi egale. Frămânţi cu făina oprită şi întinzi o foaie în tava neunsă, torni umplutura de mere, presari scorţişoară şi acoperi cu a doua foaie de aluat.
Pui
de post în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, 40 de minute. Laşi
de post să se răcească în tavă 20 de minute, o presari cu zahăr pudră şi o tai pătrate.
Prajitura cu mere si biscuiti fara coacere