Plăcinţele cu gem de prune şi rom

Venit de pe pămâncturile sud-americane, romul este o băutură alcoolică obţinută din trestie de zahăr. Pentru a-i da savoare, i s-a adăugat zahăr caramelizat, miere sau lămâie verde. Esenţa de rom, pe care o adăugăm astăzi în tot felul de prăjituri, de cozonaci şi de îngheţate este obţinută din romul industrial, are are un parfum mai diluat. De fapt, ciocolata şi esenţa de rom sunt un cuplu greu de despărţit când este vorba despre deserturi. Cine rezistă când are în faţă trufe, îngheţată sau torturi cu ciocolată şi esenţă de rom? Această aromă are şi un secret. Atunci când pregăteşti o cremă pe foc, e bine să adaugi romul la final, altfel se evaporă şi-şi pierde parfumul.
Ingrediente
Pentru aluat 500 g făină 3 ouă 250 g unt moale 1 praf de sare
350 g gem de prune
2 linguri nuci
măcinate
2 linguri rom
Cum se prepară
Se frământă un aluat potrivit de tare din ingredientele menţionate. Se împarte în trei bucăţi şi se lasă la frigider timp de o oră. Pentru prelucrare se scot bucăţile pe rând din frigider, pentru a nu fi ţinute la căldură, în felul acesta se garantează reuşita creşterii aluatului în timpul coptului. Se scoate o parte de aluat, se întinde în foaie subţire şi se taie în pătrate cu latura de 10 cm. Se pune în mijlocul fiecărui pătrat câte o lingură de gem, amestecat cu nucă şi rom, se împătureşte apoi ca un plic, având grijă să se sigileze bine îmbinările, şi se aşază într-o formă unsă cu puţin unt. Se coace în cuptorul preîncăzit circa 35 de minute. Se procedează la fel cu restul aluatului, până se coc toate plăcinţelele. În loc de gem, se pot folosi şi prune macerate înainte cu zahăr.