Platou cu fructe de vară, cu sirop de vanilie – Reţeta lui Jamie Oliver

Platou cu fructe, cu sirop de vanilie jpeg

Cunoscut bucătar şi realizator de emisiuni culinare, Jamie Oliver ne recomandă un desert apetisant, special creat pentru cei care iubesc vara. Această reţetă de salată de fructe de vară înglobează cele mai suculente fructe şi le combină cu un aromat sirop de vanilie, mentă şi limetă.

Ingrediente (8 porţii)

Pentru sirop

100 g zahăr pudră 200 ml apă 1 legătură mică de mentă verde (frunzele alese şi tulpinile păstrate) coaja rasă şi zeama de la 2 limete 1 păstaie de vanilie (despicată pe lungime, iar seminţele îndepărtate cu un cuţit, iar păstaia păstrată)

Pentru salata de fructe

1 cutie mică de căpşuni coapte

2 mâini de cireşe

2 cutii de mure

1 cutie mică de coacăze roşii

2 piersici coapte

4 caise

1 pepene galben mic (cantalup)

iaurt natural, pentru servire, opţional

Mod de preparare

Pentru sirop, pui zahărul şi tijele de mentă într-o cratiţă mică, cu 200 ml de apă, şi laşi să dea în clocot. Opreşti focul, apoi adaugi zeama şi coaja de limetă, seminţele de vanilie şi păstaia. Amesteci toate ingredientele şi dai vasul deoparte, ca să se răcească siropul. Reţine că acesta se va îngroşa pe măsură ce se răceşte.

Speli fructele cu atenţie în apă rece şi le scurgi într-o sită. Tai cireşele în două şi le scoţi sâmburii. Tai fructele mai mari în jumătăţi, apoi le pui pe un platou mare şi le întinzi. Tai piersicile şi caisele jumătăţi şi le scoţi sâmburii, apoi le tai felii subţiri şi le pui pe acelaşi platou cu restul fructelor.

Tai pepenele galben pe jumătate, scoţi seminţele cu o lingură şi le arunci. Cu aceeaşi lingură scoţi bucăţi de pepene până când ajungi la coajă. Torni jumătate din cantitatea de sirop peste fructe, acoperi şi dai platoul la rece o vreme, ca să se combine aromele.

Pentru servire, le presari frunzele de mentă peste fructe. Serveşti salata de fructe cu iaurt natural, dacă doreşti, şi o stropeşti cu restul de sirop de vanilie.

Sursa + foto: www.jamieoliver.com

www.jamieoliver.com