Prăjitură de mălai cu lapte acru

pajitura jpeg

Înainte vreme oamenii nu aveau la îndemână atâtea ingrediente ca astăzi, iar prăjiturile trebuiau inventate din ce aveau. Mălaiul este printre cele mai sănătoase alimente, chiar mai bun decât făina, este foarte uşor şi un excelent ingredient pentru prăjituri. Mălaiul este folosit la aproape orice, la tot felul de mâncăruri şi tarte de mălai, deci şi la prăjituri.

Aşadar, descoperă reţetele de odinioară cu minunata prăjitură de mălai cu lapte acru sau iaurt. O poţi orna cu gem sau dulceaţă de zmeură sau mure cu smântână dulce sau cu orice altceva crezi că se potriveşte.

Ingrediente Prăjitură de mălai cu lapte acru:

Pentru blat:

  • 220 g făină de mălai
  • 200 ml lapte acru
  • 3 linguri amidon
  • 1 lingură de miere
  • 5 linguri de zahăr
  • 1 linguriţă de praf de copt
  • ¼ linguriţă de sare
  • Jumătate linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 2 ouă potrivite

Pentru sos de ornat:

  • 200 g zmeură
  • 1 lingură apă
  • 2 linguri zahăr
  • 6 linguri de ulei

Mod de preparare Prăjitură de mălai cu lapte acru:

Cel mai bine ar fi să avem făina de mălai cât mai fină. Făina de mălai grişat se poate pune în maşina de măcinat cafea sau într-un robot special, pentru obţinerea făinii de mălai fine.

Ouăle se amestecă cu sarea, zahărul, uleiul, mierea şi laptele acru. Separat, într-un vas se amestecă făina de mălai cu amidonul, praful de copt şi bicarbonatul de sodiu. Aceste se toarnă peste ouăle amestecate cu restul ingredientelor. Se toarnă treptat şi se amestecă bine.

Cuptorul se preîncălzeşte la 170 de grade şi se tapetează apoi o tavă medie de dimensiuni între 20 şi 30 de cm cu hârtie de copt. Se toarnă compoziţia în tavă şi se lasă prăjitura la cuptor timp de 30-35 de minute, trebuie să se rumenească bine deasupra. Se scoate şi se lasă la răcit, timp în care se prepară sosul proaspăt.

Zmeura se pune cu apa şi cu zahărul într-o tigaie cu fundul mai gros la foc mediu. Se lasă la fiert 5minute, se opreşte focul şi apoi se zdrobeşte zmeura cu o furculiţă. Peste două bucăţele de prăjitură de mălai cu lapte acru se pune o linguriţă de sos de zmeură şi una de smântână şi se serveşte cu poftă! Merge la fel de bine şi dulceaţa de zmeură sau de orice altceva vă place.