Prăjitură de post cu suc de roşii

prajitura de post cu gris si bulion jpeg

Sosul de roşii dă o savoare specială preparatelor pentru aperitiv sau fel principal, dar este şi îngredientul secret din unele prăjituri. Iată cum poţi prepara o prăjitură de post cu suc de roşii.

De ce ai nevoie pentru prăjitură de post cu suc de roşii (2 tăvi)

30 linguri ulei

30 linguri suc de roşii

10 linguri zahăr

1 kg făină

1 linguriţă bicarbonat

sare

esenţă de rom

Pentru cremă

2 l apă

8 linguri zahăr

400 g griş

400 g margarină

150 g nucă de cocos

zeama şi coaja de la 2 lămâi

2 borcane gem

1 praf de sare

Cum se prepară prăjitură de post cu suc de roşii

Pentru foi, amesteci zahărul cu uleiul, esenţa de rom şi sucul de roşii. La final trebuie să obţii o consistenţă cremoasă. Încorporezi treptat făina amestecată cu bicarbonat şi sare. Împarţi aluatul obţinut în opt părţi egale, din care întinzi foi. Le coci pe spatele tăvii şi le laşi la răcorit.

Pentru cremă, combini apa cu zahărul şi le pui pe foc, până ce se dizolvă zahărul, adaugi un praf de sare şi coaja de lămâie, iar după ce clocoteşte torni în ploaie grişul. După ce grişul a fiert, iar compoziţia s-a îngroşat, dai deoparte şi laşi la răcorit. Cât timp grişul este cald, încorporezi margarina şi zeama de lămâie. La final pui nuca de cocos.

Într-o tavă cu pereţi înalţi, ungi prima foaie cu un sfert din compoziţia de griş, adaugi altă foaie, jumătate din compoziţia de gem, o altă foaie, un sfert din compoziţia de griş, iar la final altă foaie. Procedezi la fel cu restul ingredientelor pentru cea de-a doua tavă de prăjitură. Dai prăjiturile la rece.