Prăjitură în straturi cu mac

prajitura in straturi cu mac jpeg

Semineţele de mac sunt la mare căutare în bucătăriile din centrul şi estul Europei, cum ar fi cea rusească, poloneză şi cea turcească.

Ingrediente (1 tavă)

Pentru aluat 1 kg făină 4 gălbenuşuri 4 linguri zahăr 600 ml lapte 2 cuburi drojdie 60 g unt sare

500 g mac

300 ml lapte

130 g zahăr

2 ouă

esenţă de vanilie

300 g stafide

200 ml rom

Mod de preparare

Amesteci drojdia cu 250 ml din laptele încălzit, zahărul şi un pumn de făină. Laşi să crească timp de 30 de minute, apoi frămânţi maiaua cu restul de lapte, făina, untul, gălbenuşurile şi sarea până obţii un aluat elastic. Îl laşi deoparte, acoperit cu un prosop, până îşi dublează volumul.

Laşi stafidele la înmuiat în rom timp de un sfert de oră. Speli macul şi îl fierbi la foc mic împreună cu laptele, ouăle bătute şi zahărul. Amesteci din când în când până este absorbit tot laptele. Adaugi o linguriţă de esenţă de vanilie, stafidele şi dai deoparte când compoziţia are consistenţa unei budinci mai groase. Laşi la răcit.

Împarţi aluatul în cinci bile. Le întinzi cu sucitorul în foi subţiri. Patru dintre foi le umpli cu mac astfel: aşezi într-o tavă tapetată o foaie, un strat de mac, iar o foaie, mac şi tot aşa până umpli foile. Ultimul strat trebuie să fie de mac.

Ultima foaie o tai fâşii pe care le aşezi, în diagonală, deasupra prăjiturii. Dai la cuptor aproximativ 45 de minute. Porţionezi când s-a răcit complet.