Praz gratinat

praz gratinat jpeg

Când alegi prazul, tulpina trebuie să fie dreaptă, rigidă, fermă, de un alb curat, fără pete maronii. Frunzele vor fi verzi şi proaspete, neîngălbenite şi neofilite.

Ingrediente

800 g praz 2 căţei usturoi 10 g unt 3 linguri ulei de măsline 100 g caşcaval (foarte uscat) ras 200 ml smântână groasă 50 g seminţe de floarea-soarelui decorticate (sau seminţe de pin) cimbru sare piper

Mod de preparare

Cureţi prazul, îl speli sub jet de apă rece şi îl tai, oblic, bucăţi de circa 2-3 cm. Le căleşti în ulei bine încins împreună cu usturoiul tăiat feii subţiri, până se înmoaie.

Iei vasul de pe foc, adaugi cimbru, sare şi piper, după gust, pui jumătate din caşcavalul ras şi smântâna. Ungi o formă termorezistentă cu unt, torni prazul, presari deasupra restul de caşcaval ras şi seminţele de floarea-soarelui (sau de pin), apoi introduci forma în cuptorul bine încins pentru circa 20 de minute. Îl serveşti cald sau rece.