Reţetă grecească de musaca

reteta greceasca de musaca jpeg

Cum vara este în toi şi ne stă gândul la plajele din Grecia, putem să ne reamintim de valurile mării şi bucătăria savuroasă a acestei ţări exotice chiar în bucătăriile noastre. Musacaua grecească se face cu vinete şi cartofi şi alte ingrediente speciale, care vor da aroma acestei reţete delicioase. Iată cea mai gustoasă reţetă grecească de musaca.

Ingrediente Reţetă grecească de musaca:

Pentru straturi:

  • 2 cartofi mari
  • 2 vinete potrivite
  • 100 de grame de brânză rasă sau caşcaval

Pentru sosul de carne:

  • 1 kg de carne de vită proaspăt tocată (se poate pune combinaţie vită-porc)
  • 1 ceapă
  • 2 căţei de usturoi
  • 400 de grame de roşii decojite sau o cutie de roşii decojite
  • 120 de ml de vin alb
  • ¼ linguriţă oregano
  • 1/2 linguriţă scorţişoară
  • Jumătate legătură de pătrunjel
  • 2-3 linguri ulei
  • 1 linguriţă de zahăr
  • Sare
  • Piper

Pentru sosul Bechamel:

  • 70 de grame unt
  • 2 ouă
  • 700 de ml lapte
  • 70 de grame făină
  • 1 praf nucşoară măcinată
  • 75 de grame brânză rasă sau caşcaval

Mod de preparare Reţetă grecească de musaca:

Se începe cu prepararea sosului bechamel. Se ia o cratiţă în care se pune la topit untul, peste care se adaugă făina. Se amestecă şi se adaugă treptat laptele, sare, piper şi nucşoara. Cu 3 minute înainte de a lua de pe foc se pun brânzeturile rase. Se ia de pe foc şi se acoperă cu folie de aluminiu pentru a nu se face crustă.

Se prepară carnea şi sosul de carne. Se pune uleiul la încins, apoi ceapa peste la călit. Se lasă până se înmoaie ceapa, apoi se pune şi carnea, care se lasă până se schimbă culoarea acesteia. După aceea, se adaugă roşiile tăiate mărunt, zahărul, vinul alb, usturoiul zdrobit şi toate condimentele. Se amestecă bine de tot şi se lasă pe foc, la foc mic timp de 45 de minute maximum pentru a se face carnea cum trebuie. La final sosul de carne trebuie să aibă aspect uscat, să nu se fărâmiţeze la tăiere.

Vinetele se taie înainte în felii de 5 cm şi se lasă la scurs pentru a nu lăsa gust amar. Apoi, se prăjesc în ulei încins până se rumenesc bine, se scot şi se lasă pe şervet să se absoarbă surplusul de ulei. La fel se procedează şi cu cartofii, se taie felii, se prăjesc să se rumenească şi se lasă pe şervet să se absoarbă uleiul.

Înainte de a începe prepararea musacalei în sine, sosul bechamel se freacă bine cu 2 ouă până se omogenizează complet. Apoi, se ia un vas termorezistent şi se aşază primul strat de vinete, peste care se pune un strat de sos de carne. Se pune apoi stratul de cartofi, un alt strat de carne şi peste ultimul strat de vinete. Peste toate se toarnă frumos sosul bechamel.

Musacaua se coace la cuptorul încins bine timp de aproximativ o oră. Înainte cu 5 minute de a stinge focul se pun brânzeturi presărate şi se lasă să se topească, apoi se stinge focul. Se scoate din cuptor şi se lasă la răcit 20 de minute înainte de tăiere şi servire. Poftă bună!