Ruladă cu marţipan şi cafea

rulada cu martipan si cafea jpeg

Cele mai frumoase figurine şi decoraţiuni pentru torturi sunt făcute din dulcea pastă de marţipan. Originar din Italia, marţipanul a fost mult timp un desert destinat, doar caselor regale, dar, cu timpul, el a ajuns pe masa oamenilor obişnuiţi cu care poţi preparar chiar o delicioasă ruladă cu marţipan şi cafea.

Este o pastă elastică preparată din zahăr, pudră de migdale descojite şi albuş de ou. În funcţie de proporţia dintre aceste ingrediente, poate fi folosit la decorarea prăjiturilor, la modelarea unor figurine sau drept glazură pentru torturile de nuntă. Culorile glazurilor şi ale figurinelor sunt date de coloranţi aliemntari adăugaţi la prepararea pastei de marţipan. Dacă nu găseşti marţipan la magazin, poţi să-l prepari chiar tu. Nu este deloc complicat.

Ingrediente (1 ruladă)

Pentru blat 3 ouă 150 g zahăr pudră 1 linguriţă drojdie uscată 2 linguri apă 1 linguriţă esenţă de vanilie 80 g făină

750 g migdale măcinate fin

760 g zahăr pudră

3 linguri zeamă de lămâie

4 linguriţe esenţă de migdale

5 linguriţe cafea solubilă

4 linguri de cacao

3 ouă

100 ml apă

50 g zahăr

2 linguri coniac

Cum se prepară

Pentru marţipan, amesteci migdalele măcinate, prin râşniţa de cafea sau în robotul de bucătărie, cu zahărul pudră cernut, faci o adâncitură în mijloc şi adaugi zeama de lămâie, esenţa de migdale, cafeaua solubilă, cacaua şi ouăle. Frămânţi puţin marţipanul obţinut, modelezi un baton, îl presari cu zahăr pudră şi-l înveleşti cu folie de plastic până îl prepari. Dacă se întăreşte, îl mai frămânţi cu puţin zahăr pudră.

Pentru sirop, dizolvi zahărul în apă, laşi să fiarbă 5 minute şi dai vasul deoparte. Când s-a răcit, adaugi coniacul.

Pentru blat, baţi gălbenuşurile spumă cu zahărul, adaugi drojdia dizolvată în două linguri de apă, esenţa de vanilie şi făina, în ploaie. Omogenizezi bine, apoi încorporezi uşor albuşurile bătute spumă. Torni compoziţia într-o tavă dreptunghiulară, tapetată cu hârtie de copt şi o dai la cuptor pentru circa 15 minute. Scoţi blatul pe un prosop umezit şi îl rulezi. Îl laşi să se răcească.

Împarţi batonul de marţipan în două jumătaţi. Întinzi două foi aproape de mărimea blatului de ruladă. Desfaci cu grijă blatul pe o folie de plastic şi-l pui cu tot cu folie peste prima foaie de marţipan. Tragi uşor folia de sub blat şi-l însiropezi, fără a exagera. Aşezi cea de-a doua foaie de marţipan, rulezi cu grijă, apoi tai capetele ruladei pentru un aspect uniform. Dacă vrei o ornezi cu boabe de cafea sau cu biluţe din marţipanul rămas. Laşi rulada la rece 1-2 ore înainte de a o servi.