Salată cu friptură rece şi legume (reţetă slovacă)

Cele mai renumite preparate slovace, socotite tradiţionale, sunt: găluştele de cartofi preparate cu brânză de oaie şi servite cu felii de şuncă prăjită, denumite Bryndzove halusky, cestea reprezintă mâncarea naţională a Slovaciei; clătitele din cartofi prăjite în ulei, denumite Zemiakove placky; ciorba de varză acră cu cârnaţi, Kapustnika; gogoşile cu alune şi cremă, Laskonky; biscuiţii rotunzi cu ciocolată la mijloc, Trotle; salata de cod cu maioneză, ceapă şi morcov, Treska.
Ingrediente
350 g friptură rece de porc 150 g pastramă afumată de porc 1 ceaşcă de fasole boabe fiartă 1 ardei gras 2-3 tije de ţelină 1 ceapă potrivită 4 linguri arpacaş (sau orez) fiert oregano uscat busuioc uscat
2 linguri ulei
2 linguri oţet
sare
piper
Mod de preparare
Tai friptura şi pastrama cubuleţe şi le pui într-o salatieră. Adaugi fasolea scursă, ardeiul tăiat cubuleţe, ceapa tăiată felii subţiri, ţelina tăiată rondele, arpacaşul (sau orezul) fiert. Pui oregano, busuioc, după gust, şi amesteci uşor. Amesteci uleiul cu oţetul, sare şi piper, după gust, şi torni sosul obţinut peste ingredientele din salatieră pentru asezonare. Amesteci uşor şi o serveşti.