Tartă cu lămâie

În Maroc, lămâile proaspete sunt murate cu multă sare şi folosite pentru asezonare. Coaja de lămâie este uşor amăruie, acrişoară şi foarte aromată. În zona mediteraneeană este folosită la prepararea mâncărurilor de peşte, ouă şi legume, dar şi la prepararea prăjiturilor.
Ingrediente (1 tartă)
Pentru blat 250 g făină 150 g zahăr 1 ou 100 g miez de nucă 200 g unt coajă rasă de lămâie 1 praf de copt
4 ouă
500 g brânză dulce
200 g zahăr
200 ml smântână
2 linguri griş
3 linguri zeamă de lămâie
coaja rasă de la o lămâie
1 linguriţă seminţe de mac
1 ou pentru uns
3 lămâi
3 linguri zahăr pudră
Mod de preparare
Pentru prepararea cremei, amesteci brânza cu smântâna, zahărul şi cu grişul. Adaugi gălbenuşurile, macul, zeama şi coaja de lămâie şi amesteci bine. Încorporezi uşor albuşurile bătute spumă tare.
Prepari aluatul pentru blat, frecând zahărul cu untul, la care adaugi oul, coaja rasă de lămâie, apoi adaugi treptat făina cernută cu praful de copt şi miezul de nucă mărunţit. Frămânţi bine până se obţine un aluat omogen, pe care-l laşi la rece 30 de minute.
Întinzi aluatul într-o foaie rotundă şi o aşezi pe fundul unei forme de tort cu pereţi detaşabili. Aşezi pe margini jumătăţi de felii subţiri de lămâie şi torni compoziţia de brânză. Aşezi pe marginea prăjiturii jumătăţi de felii de lămâie (ca în imagine) şi introduci la cuptor pentru 45-50 de minute, la foc potrivit. Cu 10 minute înainte de final, ungi cu un ou bătut. Presari cu zahăr pudră.