Tartă cu pere

Ştiai că para are un aport energetic moderat? Asta înseamnă 50 de calorii la 100 de grame. O pară mărişoară nu are mai mult de 65-80 de calorii. Fibrele pe care le conţine stimulează eficient funcţionarea intestinelor. În plus, este un fruct care hidratează şi aduce prospeţime.
Ingrediente
100 g unt
250 g făină
100 g zahăr pudră
6 linguri apă
1 ou
75 g unt moale
75 g migdale măcinate
75 g zahăr pudră
1 ou
2 linguri făină
2 linguriţe lichior
3 pere
50 g zahăr
50 ml apă
1 linguriţă scorţişoară
1 lămâie
Mod de preparare
Mixezi untul cu zahărul pudră până obţii o cremă. Adaugi oul şi amesteci până se încorporează. Torni apa, presari făina şi continui să amesteci până obţii un aluat moale şi lipicios. Înveleşti aluatul în folie alimentară şi-l dai la frigider cel puţin 30 de minute.
Întinzi aluatul pe masa tapetată cu făină şi-l frămânţi. Îl tai în două, astfel încât să ai o bucată mai mare decât cealaltă. Porţia mai mare o întinzi pe o tavă cu pereţii detaşabili, o înţepi din loc în loc cu o furculiţă şi o dai la cuptor 10 minute.
Pentru cremă, mixezi untul moale cu zahărul pudră. Separat, baţi oul, apoi îl adaugi la compoziţia cu unt şi amesteci până se omogenizează. Pui făina şi migdalele măcinate şi amesteci din nou. La final, adaugi lichiorul şi laşi compoziţia 10 minute.
Perele le cureţi de seminţe şi cotor, le feliezi şi le pui într-un castron adânc. Pentru sirop, amesteci toate ingredientele şi le pui la foc mic până când se topeşte zahărul. Ulterior, măreşti flacăra pentru ca siropul să se îngroaşe, apoi îl torni peste feliile de pere.
Crema o pui peste blat, adaugi feliile de pere însiropate, iar deasupra decorezi cu restul de aluat de la frigider. Dai din nou tava la cuptor 35 de minute, până se rumeneşte tarta.